Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

Löfven sover lugnt - trots katastrofsiffror

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Allt är relativt i politiken. Stefan Löfven har hittills varit långt ifrån någon succé som partiledare. Opinionssiffror på cirka 32 procent är historiskt närmast katastrofala för ett parti som varit över 50 procent.

Ändå torde han kunna sova relativt lugnt inför S-kongressen.

"Det vore närmast suicidalt (självmordsbenäget) om kongressen skulle köra över honom i någon viktig fråga med tanke på den turbulens partiet gått igenom". Det sa en av partiets skickligaste analytiker, Jan Larsson, tidigare statssekreterare och presschef under Göran Persson, när jag pratade med honom i går.

Elisabeth Marmorsteins genomgång visar ju att det är mindre troligt att det sker. Jag delar uppfattningen att ett nederlag om tremånadersgarantin för unga arbetslösa inte vore något allvarligt bakslag, såvida inte partistyrelsen beter sig extremt klumpigt.

En skärpning av partiets linje om arbetslösheten är lätt att försvara utåt.

En kraftig prestigeförlust vore det däremot om Löfven inte får stöd för sin linje i den infekterade frågan om vinster i välfärden. Det troligaste är ju att han vinner. Trots att förespråkarna för vinstförbud faktiskt har fått ett nytt argument av Moderaterna. Det största regeringspartiet vill ju inte längre tvinga på kommunerna lagen om valfrihet. Det betyder att skillnaden mellan M och Löfvens linje är mindre än tidigare.

Han bör nog också ha beredskap för strid om föräldraförsäkringen.

En kanske personligen ännu känsligare fråga för den före detta svetsaren på Hägglunds i Örnsköldsvik, är vapenexporten. Socialdemokraterna var hårda mot alliansen och Sten Tolgfors om planerna på en svensk vapenfabrik i Saudiarabien. Trots att det var en S-regering som ingick det avtal som öppnade för en sån. Det logiska vore om partiet nu på sin kongress krävde stopp för vapenexport till diktaturer helt reservationslöst. Men eftersom Löfven knappast kan tänka sig det, så lär nog logiken förlora.

Jag kan faktiskt inte erinra mig några allvarligare nederlag heller för tidigare S-ledare, även om det säkert skett. Men dessa kunde i allmänhet förlita sig på det så kallade redaktionsutskottet, dit alla hotande nederlag omedelbart remitterades. Sen kom de tillbaka till kongressen i lagom harmlöst skick.

En hake är möjligen om Stefan Löfven kan alla knep och finter som kan behövas på en partikongress. Han har ju den svagaste partipolitiska bakgrunden av alla partiledare i modern tid. Han har inte heller några mästerfixare som Pär Nuder och Jan Larsson till sitt förfogande. Möjligen kan han hoppas på att Mikael Damberg inte glömt alla tricks från SSU-tiden.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!