Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

Sorgligt hur SVT skött valrörelsen

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna, vid den traditionella slutdebatten i SVT mellan partiledarna två dagar innan valet. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL IBL BILDBYRÅ
Annie Lööf anländer till Expressen i Stockholm. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Åkesson fick en gratischans av SVT att putsa upp siffrorna, skriver K-G Bergström.

Ulf Kristersson vann den sista statsministerduellen i årets valrörelse enligt Demoskops mätning. M-ledaren fick 3,65 i medelbetyg, S-ledaren 3,18. Det var knappast någon överraskning. Det har också skett tidigare under valkampanjen. Senast efter gårdagens partiledardebatt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ändå tror jag inte Stefan Löfven kände sig missnöjd med kvällens insats. Han klarar sig trots allt bättre i dueller med bara två deltagare än i de stora partiledardebatterna med åtta. Det syns tydligt på hans mimik att han känner sig mer avspänd med duellformen. TV4 lyckades också undvika att skapa den hets och stress som uppstod i SVT:s duell, då programledaren nästan hela tiden avbröt duellanterna.

Några överraskningar bjöd dock inte duellen på. 

Det paradoxala är samtidigt att de två som fick privilegiet att på bästa sändningstid mötas i duell, därför att de två är ledande statsministerkandidater efter valet, ser ut att bli valets största förlorare. I varje fall enligt opinionsundersökningarna. Det torde aldrig tidigare ha inträffat. Ulf Kristersson ser ut att göra Moderaternas sämsta val sen 2002. Och Stefan Löfven Socialdemokraternas sämsta sen allmänna rösträtten infördes för nästan 100 år sen.

 

LÄS MER AV K-G BERGSTRÖM: Ytterst besvärande för Stefan Löfven

 

Stefan Löfvens regering har dessutom backat med hela sju procentenheter sen valet, enligt den sista opinionsundersökningen från Sifo i dag. Alliansen har däremot praktiskt taget samma stöd i den som i valet 2014. Men det kan förstås samtidigt också ses som ett svaghetstecken. En opposition borde ju gynnas av den rollen. Problemet för Ulf Kristersson är förstås SD. Totalt har oppositionen ökat kraftigt sen 2014. Men ur Kristerssons synvinkel är det fel opposition som gjort det.

Samma  fenomen kan förstås Löfven se bland sina rödgröna. Regeringspartierna har gått dåligt. Men det enda rödgröna oppositionspartiet har nästan fördubblat sin styrka.

TV4 lyckades undvika att skapa den hets och stress som uppstod i SVT:s duell

TV4-duellen hamnade lite i medial skugga för efterspelet till gårdagens partiledardebatt i SVT. Där valde den ansvariga utgivaren att låta programledaren ta öppet avstånd från en replik av Jimmie Åkesson. Det har nu lett till att SD anmält programmet till Granskningsnämnden och dessutom bojkottar SVT närmaste dagarna.

Den ansvariga utgivaren har i dag medgett att avståndstagandet i går fick fel form. Hon kommer nu inte att vara ansvarig för Valvakan i morgon. 

Jag har förståelse för att SVT ville undvika att fällas för brott mot den så kallade demokratiparagrafen i radio- och tv-lagen. Det har skett tidigare med SD i huvudrollen. Men att göra det i en debatt där Åkessons argument omedelbart bemöttes, är förstås så diskutabelt att det inte borde ha skett. Efter en usel valrörelse fick nu Jimmie Åkesson dessutom en gratischans av SVT att putsa upp siffrorna. Han framstår ju med rätta som illa behandlad av etablissemanget dit SVT tveklöst hör och det kan gynna SD.

För mig som i 34 år jobbat för SVT är det sorgligt att konstatera att företaget inte skött årets valrörelse på sedvanligt bra sätt. Tv-duellen var ett bottennapp och gårdagens fadäs förstås ännu allvarligare. Att sen partiledarutfrågningarna varit förnämliga räcker tyvärr inte som kompensation.

 

SNABBGUIDE: Så tycker partierna om valets viktigaste frågor 

ALLT DU BEHÖVER VETA om valet 2018