K-G Bergström

Löfven och Hadzialic har överreagerat

Publicerad

Aida Hadzialic har förvisso visat dåligt omdöme, när hon satt sig vid ratten bara fyra timmar efter att ha druckit två glas vin.

Och visst är 0,2 promille rattfylleri enligt svensk lag.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Men det är en internationellt sett mycket sträng gräns. Hon startade sin resa i Danmark, där gjorde hon inget olagligt. Där är gränsen 0,5 promille som PM Nilsson på Dagens Industri konstaterat. Samma gräns som Sverige hade tidigare. Jag har till och med för mig att gränsen en gång var 0,8.

Jag tycker att Hadzialic och Löfven överreagerat. Visst är det ett brott i lagens mening men ytterst ringa. Frågan är vem som avgjorde att hon skulle avgå. Det kan inte uteslutas att det var Löfven. I sina kommentarer för Ekot talade han om att det hon gjort var allvarligt. Jag är rätt övertygad om att de flesta väljarna inte delar hans åsikt.

Jag har svårt att se avgången som något annat än överdriven rädsla för mediedrev. Visst hade nykterhetsorganisationer, kanske också delar av oppositionen fördömt beteendet och krävt hennes avgång om hon inte själv omedelbart kastat in handduken. Men jag är övertygad om att fler hade förlåtit henne, om hon på presskonferensen hade nöjt sig med att erkänna brottet och uppträda ångerfullt.

 

Som journalist kan man förvisso tycka att det här är ett bra exempel på medias makt. Statsråd avgår till och med innan det blir ett mediedrev. Bara av rädsla för ett sånt. Men jag tycker faktiskt att regeringschefer ska ha modet att uthärda mediedrev. Visst blir det svettigt några dagar, men om inte orsaken till drevet är något allvarligt övertramp, så ska en statsminister ha tillräckligt kurage för att stå emot.

Politiskt betyder avgången mycket lite. Det har varit minst ett statsråd för mycket i Utbildningsdepartementet. Men det var inte Aida Hadzialic som behövde avgå. Hon var kanske den bästa av de tre – Gustav Fridolin och Helene Hellmark Knutsson har inte imponerat.

Det är också ur ett integrationsperspektiv sorgligt. Hon är ett paradexempel på framgångsrik integrering i det svenska samhället. Hon kom som flyktingbarn till Sverige från Bosnien. Men tack vare begåvning, juristexamen, och framåtanda blev hon ett av våra yngsta statsråd någonsin.

Enda trösten är möjligen att Aida rimligen får ny chans i framtiden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag