Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
K-G Bergström

Läget för Åkesson är maximalt tacksamt

Läget för Jimmie Åkesson är just nu både maximalt tacksamt och utmanande. De etablerade partierna har närmat sig den migrationspolitik SD stått för. Han kan säga: Vad var det jag sa? Men det räcker inte i politiken.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nu finns risken att mer etablerade partier tar över så mycket av SD:s profilfråga att den upphör att vara valvinnande. Vi såg nästan omedelbar effekt av Moderaternas kovändning i flyktingpolitiken. SD tappade några procentenheter i opinionsundersökningarna. Gamla moderater som flytt sitt parti återvände.

Under våren har Allianspartierna framgångsrik satt ljuset på laglösa förorter. Det har stressat både statsministern och rimligen också Jimmie Åkesson.

Jag har svårt att se dagens utspel som något annat än ett försök att ”bjuda över” alliansen. Och det gjorde han med råge. Åkesson vill att undantagstillstånd ska kunna införas, en synnerligen extraordinär åtgärd i ett nordeuropeiskt land. Han vill att polisen ska få rätt att utfärda utegångsförbud och dessutom ha en särskild insatsstyrka för de värsta förorterna.

Att kraven går hem bland hans egna anhängare är tveklöst. Hur de fungerar gentemot övriga väljare återstår att se. Men temporärt har han med utspelet visat att SD inte låter sig konkurreras ut i migrations- och integrationspolitiken utan vidare.

 

Lite överraskande fick EU stor plats i Åkessons tal. Det var ett uppenbart försök att surfa på brexitvågen. Frågan är bara om den ens når eller nått Sverige. Hittills har EU inte på allvar ifrågasatts av någon majoritet. Man kunde också se att publiken inte blev lika engagerad av det avsnittet som av förortsutspelet.

Framför allt av den rekvisita han hade med sig. SD-ledaren raljerade över en polissatsning på att dela ut armband till deltagare i festivaler med uppmaning att inte tafsa på kvinnor.

 

Med adress till rikspolischefen sa Åkesson att det finns bara en sorts armband som hjälper mot sexförbrytare – handbojor, som han sen viftade med. Det belönades med kvällens längsta applåd.

Under dagen i Almedalen har Jimmie Åkesson fått åtskilliga frågor om hur viktigt det är för honom att få plats i Sveriges regering. I SR:s intervju gav han intrycket att det inte var något självändamål. Han föreföll vara beredd på att hellre fortsätta i opposition. Precis som Dansk folkeparti gjort trots ett kanonval och möjlighet till regeringstaburetter.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson talade i Almedalen på torsdagen.Foto: / Lisa Mattisson exp

 

De nordiska högerpopulisterna har valt olika strategier. Sannfinländarna tog plats i regeringen och rasade i opinionen. Men så befinner sig Finland i en djup kris som tvingar fram impopulära regeringsbeslut. Det har gått bättre för Framstegspartiet i den norska regeringen. Men där har det inte behövts några krispaket.

Om SD vill behålla sin position är det nog den danska lösningen som är klokast. Det räcker med att titta på Miljöpartiets utveckling för att inse vådorna av regeringsmedverkan med större partier.

Till sist kan det noteras att Jimmie Åkesson befinner sig i direkt konfrontation med två myndighetschefer – rikspolischefen, vilket är dennes fel och Migrationsverkets chef, som Åkesson valde att själv angripa.