Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

Kul men inte så informativt

Underhållande men föga informativt. Partiledarna föreföll så taggade att det nästan var dopingvarning.

Om hettan och käbbelnivån är så hög drygt två år före valet, kan man undra hur det ska låta i själva valrörelsen.

Då är risken att de är totalt oregerliga.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I dag pratade de alldeles för ofta i munnen på varandra, programledarna tvingades avbryta ideligen. "Agenda" bör skärpa disciplinen, såvida inte underhållningsvärdet prioriteras högre än informationsvärdet.

Båda blocken var väl samspelta. I första halvlek lyckades de rödgröna bäst. I den andra halvan spräckte Jonas Sjöstedt enigheten. En regering som ger klartecken för försäljning av det tyska brunkolet är ingen grön regering, sa han med adress till dagens debutant Isabella Lövin.

Några besked om hur regeringen ställer sig kom inte. Isabella Lövin visade i avsnittet om brunkolet sin inrikespolitiska orutin. Hon pladdrade om allt möjligt utom om det Anna Hedenmo frågade. Den strategin kan fungera en gång. Tittarna förlåter det möjligen som premiärnervositet. Men i fortsättningen måste Lövin kunna visa att hon klarar att svara på frågor utan att slingra sig.

 

För alliansen var inte brunkolet någon höjdare. Alla fyra var inställda på att Vattenfall bör få sälja sitt brunkol. Framför allt för Centern borde det vara en diskutabel hållning. Partiet vill ju gärna framstå som ett borgerligt Miljöparti. Nu måste ändå grundtipset vara att också regeringen kommer till samma slutsats. Då minskar förstås riskerna för Annie Lööf eftersom båda miljöpartierna i så fall gått med på fortsatt brunkolsdrift. Då blir den store miljösegraren Jonas Sjöstedt.

Han är möjligen också på väg mot ännu en framgång. Stefan Löfven lät nästan som ett eko av Sjöstedt när han ville få stopp på vinstjakten i välfärden.

Vänsterledaren konstaterade belåtet att det var roligt höra Stefan Löfven. Vi utövar ett positivt inflytande på honom, sa Sjöstedt .

 

Stefan Löfven släppte mitt i debatten vad som lät som en klockren nyhet. Jag tror inte Liberalerna är med längre i samtalen om kärnkraften, sa han. Men efter debattens slut, föreföll han i intervjuer att ta tillbaka den slutsatsen. Jan Björklund är näste partiledare som jag intervjuar (måndag kl.13). Jag kommer förstås att fråga vad som kan ligga bakom statsministerns oväntade påstående.

Björklund var för övrigt, som oftast, roligast i debatten. Han sa till exempel att det går snabbare att ta sig till planeten Pluto än att få en hyreslägenhet i Stockholms innerstad.

Också Ebba Busch Thor tog för sig i debatten och attackerade statsministern gång på gång. Precis som när Annie Lööf i valrörelsen 2014 var offensiv mot honom, hade han svårt i dag att behandla en ung kvinnlig partiledare med respekt. Han avfärdade hennes fråga om kärnkraften som sällsynt obegåvad.

Ändå var det Jimmie Åkesson som tittarna gav första platsen. Han hade också en tacksam position. Han kunde recensera och avfärda båda blocken. Och påminna om vem som var först med att kräva skärpt flyktingpolitik.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!