Anna Kinberg Batra under partiledardebatten i riksdagen. Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅNAnna Kinberg Batra under partiledardebatten i riksdagen. Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Anna Kinberg Batra under partiledardebatten i riksdagen. Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Utbildningsminister Gustav Fridolin och statsminister Stefan Löfven under debatten. I bakgrunden socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅNUtbildningsminister Gustav Fridolin och statsminister Stefan Löfven under debatten. I bakgrunden socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Utbildningsminister Gustav Fridolin och statsminister Stefan Löfven under debatten. I bakgrunden socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN
K-G Bergström

Kinberg Batras stora svaghet visade sig

Publicerad

Oro och otrygghet dominerade dagens partiledardebatt. Flera partiledare inklusive statsministern talade om 2016 som ett orons eller otrygghetens år, till och med om ett förfärligt år.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Bakom de etiketterna framstod snart försvarskris och poliskris som dominerande inslag. Det betydde att Moderaterna och kanske också Sverigedemokraterna fick två av sina profilfrågor som teman i debatten.

Men också alliansen som helhet, eftersom alla borgerliga partier vill satsa mer på försvaret än regeringen redan under den här mandatperioden. De vill också satsa mer på polisen.

Det tvingade Stefan Löfven in i en svårdebatterad försvarsposition. Ofta tvingades han söka sig tillbaka till alliansåren för att hitta argument mot den borgerliga kanonaden. Men hans karakteristik av alliansens olika krav på höjda försvarsanslag med orden anslagsbingo, kan kanske tilltala hans egna anhängare.

Regeringens argumentation går ju ut på att det är fel att kräva höjda anslag innan man gjort en analys av försvarets behov. Problemet med det är att ÖB så småningom kommer att presentera den analysen. Man kan ana att hans slutsats blir att det behövs tillskott. Till exempel så har ju dollarkursen gjort inköp av försvarsmateriel dyrare. Då kommer han inte undan med anslagsbingo.

Då kommer det rimligen att krävas snabba cash.

Samma problem utgör poliskrisen för regeringen. Tills vidare kan statsministern avvisa krav på rikspolischefens avgång och fler poliser. Han ifrågasatte om oppositionen har något eget lager med färdigutbildade poliser. Men om laglösheten i storstadsförorter fortsätter och färre och färre brott klaras upp, kommer en smärtgräns, då det inte längre räcker med klatschiga argument.

Trots att ämnesfokuset så solklart gynnade M-ledaren, så blev inte dagens partiledardebatt någon succé för Anna Kinberg Batra. I replikskiftena demonstrerades för femtielfte gången hennes största politiska svaghet. Oförmågan att ge konkreta besked och att ens svara på frågor. Åtskilliga reportrar har mött den. I dag ville Stefan Löfven veta varför M vill ge vissa nyanlända dubbel ersättning. Inget direkt svar.

Jonas Sjöstedt varnade för att ett medlemskap i Nato vore äventyrligt med tanke på att Trump och Erdogan kommer att ha en central roll i organisationen. Kinberg Batra fick frågan: Har du förtroende för deras säkerhetspolitik? Inget svar.

Förr i tiden tyckte en del politiker att de var duktiga om de kunde slingra sig. Det gäller knappast längre. Anna Kinberg Batra kommer att bli mosad i partiledarutfrågningar och debatter i valrörelsen om hon inte vågar eller vill svara på konkreta frågor.

Jimmie Åkesson hade en tuff debatt.Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Men inte heller Jimmie Åkesson hade någon stor dag. Han var mer pressad än kanske någonsin.

Han hade till exempel inga övertygande svar på varför SMHI ska få 13 miljoner kronor mindre därför att SD verkar anse att institutet ägnar sig åt tendentiös opinionsbildning.

Jonas Sjöstedt stod för en av debattens få roliga repliker. Han konstaterade att C anser sig vara alliansens gröna röst. Men det är väl lite som att vara bäste slalomåkaren i Bangladesh!

Jan Björklund fortsatte sin kampanj mot att uppåt 100 Jas-plan som kostat 100 miljarder kronor ska skrotas och ersättas med 60 nyare plan. Anmärkningsvärt att han tycks vara ensam om det ifrågasättandet. Låter som både kapitalförstöring och nedrustning av flygvapnet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag