Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

Kinberg Batra gör som Bo Lundgren

Moderatledaren Anna Kinberg Batra. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tidigare Moderatledaren Bo Lundgren. Foto: SVEN LINDWALL

Anna Kinberg Batra ägnar sig åt krishanteringens formulär 1 A. 

Säger sig ta personligt ansvar för partiets kris, men sparkar andra och sitter kvar själv. 

Hon har köpt sig andrum och tid, men åtgärderna räcker knappast för att M ska återhämta sig.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Partisekreteraren får gå. Spelar ingen större roll. Det är inte han som varit dålig kommunikatör. Det är partiledaren själv. Tomas Tobé kan förvisso ha haft delansvar för det famösa 19 januari-beskedet. Både vad det blev och hur. Men ytterst är det partiledarens ansvar när ett parti gör en sådan tvärgir. Anna Kinberg Batra hade inte heller några nya besked för att tillintetgöra effekten av ”legitimeringen” av SD den 19 januari.

Tobé blir ny rättstalesperson efter Beatrice Ask som får sluta i den rollen, trots att hon varit oifrågasatt justitieminister. Det är ändå ett slags erkännande av att M misslyckats med att profilera lag och ordning, men om det är Asks fel eller AKB:s eget kan diskuteras.

Partiledaren erkände att hon varit dålig kommunikatör – att hon varit stel i tv-intervjuer och inte svarat på frågor. Det skulle hon förbättra. 

Hur framgick inte direkt, men man kan förmoda att hon efter drygt två år kommit fram till att hon behöver medietränas. Det är i så fall en diskutabel slutsats. Jag har sett alltför många exempel på misslyckad medieträning.

 

LÄS MER: M är på väg mot ett inbördeskrig 

 

För att se ledig ut i intervjuer och svara på frågor räcker det egentligen med hyggligt självförtroende. Det är det som har saknats hos M-ledaren. Hon har inte vågat ge klara svar. Jag tror det beror på att hon aldrig återhämtat sig från det famösa uttalandet om att stockholmarna är smartare än lantisar.

Tills vidare har hon ridit ut den akuta krisen. Precis som Bo Lundgren gjorde efter katastrofvalet 2002, då han till och med omvaldes på en extra stämma. Han gjorde ännu större personförändringar än Kinberg Batra i dag. Befordrade Fredrik Reinfeldt, anställde Anders Borg och utsåg Sven-Otto Littorin till partisekreterare. Men det räckte inte. Året därpå åkte Lundgren själv ut. 

Anna Kinberg Batra kan mycket själv gå samma väg.

Då är oddsen bättre för den andre borgerlige partiledaren som ifrågasätts. Jan Björklunds utmanare Birgitta Ohlsson fick omedelbart efter sitt partiledarbesked  direkt i tv två bakslag. Liberala Kvinnoförbundets styrelse vill hellre ha Björklund än feministen Ohlsson. Och trots att EU-kommissionären Cecilia Malmström i höstas gav Ohlsson stöd när hon var invecklad i en intern konflikt, så blir det inget sånt nu. I ett mejl till mig meddelar hon att ”hon anser att Jan Björklund gör ett bra jobb och att han bör leda Liberalerna i nästa valrörelse”.

 

K-G BERGSTRÖM: Man kan ana att Ohlsson ser två skäl att ta striden 

LÄS MER: 42 timmar som skakade Moderaterna