K-G Bergström

KG-Bergström: Skyll inte på varandra!

Sluta skylla på varandra !

Ni har båda ett ansvar för att Saudi­arabien med svensk hjälp kan bygga en missilfabrik.

Det är närmast pinsamt att moderaterna i huvudsak ger den socialdemokratiska regeringen skulden för avtalet med saudierna. Lika genant är det att socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin skyller på ­alliansen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Socialdemokraternas ansvar är obestridligt. Det var den socialdemokratiska försvarsministern Leni Björklund som undertecknade ett memorandum of understanding 2005.

Ett avtal där det bland annat står:

"Vardera parten skall främja att industrin i dess land utformar gemensamma projekt för sammansättning eller produktion av militär utrustning i den andra partens land."

Men även om Reinfeldts regering ärvde avtalet är inte moderaterna och centern utan ansvar. Regeringen hade uppenbar ­ ligen en möjlighet att säga upp avtalet 2010. FP och KD ville göra det. M och C körde över de två.


Det är knappast någon tillfällighet att det är S, M och C som delar ansvaret för samarbetet med Saudiarabien. M vill värna industrins intressen. S och C vill slå vakt om jobben  i försvarsindustrin, vilket förstås också M vill. När det svenska försvaret krymper, blir vapenindustrin mer beroende av export. Och regeringarna ser mellan fingrarna på vapenkundernas brutala styre. Jobb går före moral.

M och C har nu hamnat i en rävsax. Om de bryter avtalet med saudierna, kommer Sverige att anklagas för att vara en handelsnation som inte håller ingångna avtal. Om regeringen fortsätter som om det regnar, kommer många väljare att bli upprörda.

Regeringen kan börja med att expediera en beställning från en enig riksdag (12 maj 2011) om att lägga fram förslag om att skärpa exportkontrollen gentemot icke-demokratiska stater. Ännu har inte ens en utredning tillsatts, trots att det snart gått tio månader. Det enda rimliga är att i det förslaget införa krav på vapenexport bara till demokratier. Frågan är om S skulle acceptera det?