Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

K-G Bergström

K-G sätter getingbetyg på partiledardebatten

Partiledarna samlades i går i SVT:s "Agenda". K-G Bergström är inte beredd att utse något block som vinnare i debatten, men tycker att Jan Björklund var den enskilt bäste debattören.
Foto: Olle Sporrong

– Jag håller med Stefan. Vinner vi valet ska vi återinföra en mänsklig sjukförsäkring.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var kanske partiledardebattens mest oväntade replik. För som framgår var det inte Stefan Löfven som sa det. Om någon ska tala för den rödgröna oppositionen så borde det ju vara han. I stället var det Jonas Sjöstedt som var den ende rödgröna partiledare som talade i något som åtminstone lät som en samlad oppositions namn. Man kan tänka sig att Stefan Löfven inte direkt jublade inombords över att ledaren för det parti som han vill hålla så långt ifrån sig som möjligt, plötsligt börjar tala om ett samlat oppositionsblock .

Något sådant finns inte. Det framkom tydligt i till exempel avsnittet om skatter och vinster i välfärden. Ändå verkar de tre partierna ha försökt prata ihop sig i förväg. Åtminstone att döma av intervjuerna när de gick in i tv-huset.

Mer sammansvetsad var alliansen. Men också här avslöjades en liten spricka. FP-ledaren erkände att hans parti vill höja taket i a-kassan. Men först när arbetsrätten reformerats och a-kassan blivit allmän.

Den stora behållningen av partiledardebatten var kanske annars att den visade på betydande skillnader mellan partierna. På senare tid har allt fler bekymrat sig över att alliansen och S blivit så lika varandra. Men det är stor skillnad i synen på arbetslöshet, skatter, miljö, skola och till exempel sjuk­försäkring.

Trots att Sverige nu tycks stå inför massinvandring som följd av bland annat inbördeskriget i Syrien, så är ändå sju av de åtta partierna imponerande eniga om att Sverige ska vara generöst mot människor som måste fly. Statsministern medgav att det är en väldig prövning, men varken han eller de andra sex gav något intryck av att rucka på nuvarande politik. Trots att antalet asylsökande kan komma att bli 50 000 nästa år. SD är ensamt i sin öken.

Jag är inte beredd att kora något enskilt block eller parti som debattvinnare. Men regeringen har ­problem med den höga arbetslösheten och med skolan. Social­demokraterna har ­vinster i välfärden som sin värsta fråga. Den blev inte särskilt mycket klarare av Stefan ­Löfvens uttalande i debatten. Det är uppenbart att han vill fortsätta att tillåta vinst om än med skärpta villkor. Han ska nog vara glad åt att Jonas Sjöstedt avstod från angrepp i frågan.

Skatterna är inte heller någon höjdare för de rödgröna. De är bara överens om en sak - att höja dem. Men oense om hur och vilka.

Enskilt skickligaste debattör var Jan Björklund.

STEFAN LÖFVEN

Visade också på imponerande tankesnabbhet. När Reinfeldt talade om att det var 200 000 fler sysselsatta nu än 2006 kom svaret blixtsnabbt: I våras sa du att det var 300 000. Nu har redan 100 000 försvunnit.

ÅSA ROMSON

En mycket stark trea, så nära en fyra det är möjligt att komma. Romson var i går kväll som alltid påläst men mindre forcerad än tidigare.

JONAS SJÖSTEDT

Hade lärt läxan sen i våras. Var mindre aggressiv, men precis så kunnig, och välformulerad som tidigare

JIMMIE ÅKESSON

Har en otacksam roll. Han blev helt ensam mot övriga sju när invandringen oväntat nog lyftes till enskilt debattämne. Men klarade sig ändå hyggligt, även om hans argument är obehagliga. Repliksnabb, när Fredrik Reinfeldt sa att 700 000 invandrare jobbar i Sverige: Men då räknar du in norrmän och andra från vårt närområde.

GÖRAN HÄGGLUND

Också hans betyg var på gränsen till en fyra. Hans bästa partiledardebatt någonsin. Fick eller tog sig mer utrymme än tidigare. Det är bara synd att han blir så tagen av stundens allvar att han håller inne med sin överlägsna humor.

JAN BJÖRKLUND

Är den mest snabbtänkte debattören. Sa om S skuggbudget: "Det hjälper inte att kalla det affärsplan, när planen är att affären ska gå i konkurs." Eller om S förslag att inte ha nån gräns för sjukskrivningstiden: "Ni vill tillbaka till systemet före 2006 då det fanns fler förtidspensionerade än företagare.

ANNIE LÖÖF

Gjorde nog sin bästa partiledar­debatt. Hon blir allt mer konkret, som när hon berättade om konsekvenserna av de rödgrönas lastbilsskatt för ett åkeri hemma i Småland.

FREDRIK REINFELDT

Kom lite grand bort i första halvlek. Möjligen därför att programledarna gav Lööf och Hägglund mer utrymme. Men också Reinfeldt kan vara repliksnabb. När Löfven började tala om att regeringen lånar till sänkt bolagsskatt, kom svaret: "Med det språkbruket så kan man säga att det inte är bättre att låna till högre bidrag, som ni gör."