Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
K-G Bergström

K-G: M har insett
att de gått för långt

I går gjorde Moderaterna ett ideologiskt lappkast.

På DN debatt och i en rapport på partiets hemsida signalerar finansmarknadsminister Peter Norman och gruppledaren Anna Kinberg Batra att partiets "historiskt sett, ofta entydiga fokus på privatiseringar kommit till vägs ände".

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De erkänner alltså öppet att Moderaterna av ideologiska skäl varit alltför fixerade vid privatiseringar av offentlig verksamhet. Kvalitet, tillgänglighet och effektivitet i samhällsservicen bör vara överordnat ideologiska drivkrafter.

De till och med anammar det språkbruk som bara partier som stått för en stor offentlig sektor brukar använda. De brukar hellre tala om den gemensamma sektorn eller det gemensamt ägda. Och i programmets avslutning så är formuleringen den här: "Moderaterna har historiskt positionerat sig som motståndare till det gemensamma ägandet ".

Men nu är det alltså slut med det. Verksamheter ska visserligen även i fortsättning få säljas ut, men inte som något egenvärde utan bara om det stärker samhällsservicen. De två tunga moderaterna kritiserar till och med indirekt två uppmärksammade fall av utförsäljningar som moderatstyrda församlingar gjort. Tibble gymnasium som moderatyrda Täby kommun 2007 sålde ut långt under marknadsvärdet, liksom Stockholms läns landsting gjorde med två vårdcentraler, bland annat Serafen som 2007 såldes till rena vrakpriset (694 500 kronor) för att senare av de nya ägarna säljas vidare till ett stort privat vårdbolag för många miljoner.

Nu skriver de två topp­moderaterna utan att nämna dessa exempel att det är "tveksamt om avknoppningar som sker till alltför låga och icke-marknads­mässiga priser bidrar till en ökad samhällsnytta. De verksamheter som byggts upp med gemensamma medel bör inte skänkas bort."

Den solklara slutsatsen är att partiet har insett att borgerligt styrda organ har gått för långt i privatiseringar. Det finns ett folkligt motstånd mot de värsta avarterna. Den här omprövningen påminner till sin karaktär om när de så kallade Nya Moderaterna före regimskiftet 2006 accepterade socialdemokratisk arbetsmarknadspolitik. Då bistånds­minister Gunilla Carlsson plötsligt på M-stämman i Örebro 2005 till allas förvåning utbrast: Jag har kommit att bli en kollektiv­avtalsfantast.

Den omsvängningen tillsammans med annan omprövning banade väg för segervalet 2006. Gårdagens omsvängning torde vara tänkt som ett försök att undvika nederlag i valet 2014.

Återstår nu bara att se huruvida de moderata kommunalpolitikerna är lika snabba som Gunilla Carlsson i de ideologiska svängarna.