Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

I en normal regering får en statsminister veta det han behöver

Inget man pratar om på fikarasten, sa inrikesminister Anders Ygeman efter dagens utfrågning i justitieutskottet.

Jag antar att det skulle vara ett försvar för att han varken informerade sin chef, statsministern, eller sin ansvariga kollega, infrastrukturminister Anna Johansson om IT-skandalen i Transportstyrelsen.

Svaret är förstås klatschigt men vid närmare granskning inte särskilt seriöst. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Anders Ygeman sitter nämligen i ett organ där det sannerligen borde vara rimligt att ta upp säkerhetsfrågor. I samma organ finns också statsminister Stefan Löfven och några till. Det handlar om det säkerhetspolitiska råd som statsministern tog initiativ till i början av sin regeringstid. Men enligt mina uppgifter ska inte heller det ha dugt som samtalsforum. Där talar man inte operativa frågor utan om strategiska, lär de undrande riksdagsledamöterna ha fått veta i dag. 

Så frågan är var statsministern ska få information om akuta nationella säkerhetsproblem, när det byggts såna ogenomträngliga informationsmurar kring honom. 

Stefan Löfven Foto: ALEX LJUNGDAHL

Sanningen är förstås att i en normal regering får en statsminister veta det han behöver veta av sina ministrar oavsett organisationslösning. Vad vi bevittnar nu är att de som visste, inte ville föra det vidare ens till regeringschefen. Och de som inte visste, Stefan Löfven och Anna Johansson, skyller på förvaltningsmodellen och på en statssekreterare som bekvämt nog inte längre jobbar i regeringskansliet. 

Det längsta i intern kritik statsministern går är att lite undvikande säga att det är klart han gärna hade velat veta tidigare. 

Gårdagens presskonferens och dagens utskottsmöten har i ett avseende varit till fördel för Sverige och regeringen. Berörda myndighetschefer har inte sett några negativa effekter av IT-läckorna. De har inte skadat försvarsförmågan eller personer med skyddad identitet, hävdar myndigheterna. Man må hoppas på att det inte beror på att de som eventuellt har fått tag i den hemliga informationen har lyckats sopa igen spåren. Samtidigt säger Transportstyrelsens GD att det dröjer tills i höst förrän man där kan säga säkert att alla hål täppts till.  

Ändå blir det bestående minnet av regeringens framträdanden under måndag och tisdag ett förödande informationshaveri. De som fick veta ville inte föra det vidare till de som inte visste, men som borde ha fått veta. Efter partiledarmötet är till och med vänsterledaren Jonas Sjöstedt mycket  kritisk mot regeringens hantering. 

Stefan Löfven efter pressträffen på måndagen. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Frågan är knappast om utan när och mot vilka oppositionen kommer att kräva misstroendeförklaring. SD verkar öppet för att vilja fälla Stefan Löfven, Anders Ygeman, Peter Hultqvist och Anna Johansson. Jag har svårt att tro att alliansen riktar något misstroendevotum mot statsministern. Ett sådant skulle ju leda till omedelbar regeringskris med ofrånkomligt nyval. Det har inte de borgerliga något intresse av. Däremot är frågan om de vågar försöka avsätta Ygeman och Hultqvist. Jag utgår från att Anna Johansson fälls. Såvida inte Löfven hinner peta henne först. 

En och annan så kallad initierad har trott att Löfvens svar på misstroendeförklaring mot ett, två eller tre av de berörda statsråden, blir nyval. Det tror jag inte ett ögonblick på. Sämre nyvalsfråga än eget sjabbel med något så viktigt som rikets säkerhet får man leta efter. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!