Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
K-G Bergström

Stefan Löfven borde nu få chansen att sondera

Stefan Löfven.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas Jan Björklund.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf vid lördagens pressträff.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det råder nu totalt dödläge i försöken att bilda en ny regering. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Centern och Liberalerna kommer att rösta mot Ulf Kristerssons alternativ med en regering bestående av M ensamt eller tillsammans med KD. Annie Lööf anser att det bör dras tillbaka, eftersom SD meddelat att partiet kommer att rösta mot det.

I stället vill L och C att Kristersson ska få förlängd sonderingstid för att överväga alternativ över blockgränsen. Samlingsregering med S och alliansen, M+S eller alliansen och Miljöpartiet.

Dagens besked har nu fått omedelbara konsekvenser. Ulf Kristersson kommer redan på söndagen träffa talmannen, i stället för som ursprungligen planerat på tisdag. Efter mötet kommer han att hålla presskonferens.

Ulf Kristersson tillsammans med talman Andreas Norlén.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är svårt att se hur han ska kunna fortsätta sonderingarna. Mittenpartiernas alternativ om S-samverkan har han ju redan dömt ut efter ett möte med Stefan Löfven. MP-alternativet är också dödfött, eftersom Fridolin sagt nej till att ingå i en Ulf Kristerssonledd regering. Visserligen skulle förstås en sån regering kunna ha en annan statsminister, till exempel Annie Lööf, men den skulle fällas av SD tillsammans med S och V. För SD vore en ministär där deras två värsta partier, C och MP, skulle ingå rena provokationen.

Centerns och L:s förslag i dag kan därför bara ses som ett orealistiskt försök att vinna tid och inte förlora det blame game som riskerar uppstå inom alliansen om vems fel det är att den inte tycks lyckas bilda regering.

Den rimliga slutsats som i varje fall talmannen borde dra är därför att avbryta Kristerssons sonderingsuppdrag och peka ut Stefan Löfven som ny sonderare.

Men ingen ska inbilla sig att Löfvens uppdrag i så fall blir särskilt mycket lättare. Annie Lööf mildrade visserligen i dag det som har uppfattats som ett rent ultimatum, att hon inte sätter sig i en S-ledd regering. Nu verkar hon inte utesluta det, men bara om också hela alliansen ingår, vilket knappast S ställer upp på.

Men vid sidan av det skärpte hon tonen mot S. Centern kommer inte att bryta sig ur alliansen och ingå i en koalition med S eller med S och MP. Inte ens om också Liberalerna ingår.

Eftersom det setts som Stefan Löfvens favoritalternativ är dagens besked ett allvarligt bakslag för honom. Men Lööf gav ännu ett som är värre för honom. Om han inte kan bilda en blocköverskridande regering vore förstås en fortsatt rödgrön regering ett alternativ. Men Annie Lööf meddelade att hennes parti kommer att rösta nej till en sån. Partiet skulle alltså inte nöja sig med att lägga ner rösterna och därmed släppa fram den.

Med dagens besked från Centern och Liberalerna är alltså dödläget närmast totalt för närvarande. Talmannen sa sig när han valdes inte vara någon trollkarl. Det är nog synd. Just nu tycks övernaturliga krafter krävas för att ge Sverige en regering.