Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

K-G Bergström

K-G Bergström: Tyder på att Annie Lööf inte har läget under kontroll

Panik och tendens till spricka ända upp i partitoppen. Så kan man sammanfatta läget i Centerpartiet.

Att partiledaren avbryter sin Thailandssemester bara några dagar före planerad hemresa tyder hon på att hon inte har läget under kontroll. Ingen torde ändå ifrågasätta beslutet.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ändå kan man fråga sig om Lööf kan åstadkomma så mycket med att dimpa ner i den svenska kylan i dag, för att sitta i diverse tv-studios. Lööf har haft två chanser att ställa saker till rätta sen partiets idépolitiska grupp la fram det kontroversiella förslaget strax före jul.

Under mellandagarna uttalade Lööf sig för TT. Hon backade redan då från förslaget om månggifte och slopad arvsrätt.

När hon i går lät sig intervjuas från sin thailändska semesterort, var det åter de två kraven som var viktigast för henne att ta avstånd från. Fri invandring ställde hon sig inte heller bakom annat än som en vacker utopi, lät det som.

Men hon svävade på målet om slopad skolplikt och något krav på att stryka förslaget om plattare skatt, hörde  i varje fall inte jag i  går.


Här kan man ana att det finns en spricka ända upp i parti­ledningen. Hennes gamla utmanare om partiledarposten och partiets nuvarande 2:e vice ordförande Anna-Karin Hatt hade däremot klara besked om både slopad skolplikt och plattare skatt:

- Snarare än plattare skatt bör programmet tydligt lyfta fram en stark rättviseprofil, när vi fördelar gemensamma resurser, sa Hatt i går i uppenbar polemik mot nyliberalerna i programgruppen och, kan man ana, också med udden mot sin egen partiledare.

Anna-Karin Hatt står nog också närmare centerväljarna i synen på plattare skatt än Lööf, Federley med flera.

Plattare skatt innebär att det ska vara mindre skillnad i skattesats mellan de som tjänar mycket och de som tjänar lite.


När den stora skattereformen genomdrevs 1990-91 var det Folkpartiet och Socialdemokraterna (läs Kjell-Olof Feldt) som gjorde upp om att sänka marginalskatten till 50 procent. Dåtidens plattare skatt. Men Centern var då måttligt engagerad i den frågan.

Så plattare skatt är allt ett nyare centerpartistiskt påfund.

I bästa fall för partiet kan det sägas spegla partiets vandring in i stor­städernas liberalare väljargrupper.

Men den marschen är inte så framgångsrik att partiet har råd att stöta sig med väljare, som så sent som på 90-talet fick se sitt parti i armkrok med Socialdemokraterna.

Det är balansgången mellan nya och gamla väljargrupper som Lööf måste klara för att överleva.

Hittills har det varit si och så med balansen.