Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
K-G Bergström

K-G Bergström: Trots beskedet ser det dystert ut för alliansen

Årets sista mätning från Demoskop kan se ut som goda nyheter för regeringen i allmänhet och Fredrik Reinfeldt i synnerhet.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Avståndet till det rödgröna blocket (fast något sådant egentligen inte existerar) är bara 0,3 procentenheter. I realiteten oavgjort. Det är betydligt bättre siffror än till exempel SCB redovisade för några dagar sen (49,1-41,8). Dessutom ökar statsministerns eget parti med drygt tre procentenheter jämfört med november. Också det bättre än hos SCB.

Demoskops underlag är förvisso mindre, men undersökningen är färskare. Den har gjorts helt och hållet efter Expressens SD-scoop.

Men skenet bedrar för alliansen. Det är inte särskilt goda nyheter. Halva regeringsunderlaget skulle sparkas ut ur riksdagen med Demoskops siffror. Varken KD eller C klarar riksdagströskeln.

Jämför man med starten på året är beskeden från Demoskop ännu dystrare för de borgerliga. I januari 2012 hade alliansen en klar ledning (48,1 mot 44,3).

Det var förvisso Socialdemokraternas värsta månad på hela året. Det var då krisen kastade Håkan Juholt ur sadeln. Den nye ryttaren tog raskt kontroll över det svårstyrda ekipaget. Året slutade på 32 procent mot 23,9 i januari. Det är ändå en historiskt dålig siffra. Stefan Löfven har ingen större anledning att glädja sig åt den.

Inte heller Miljöpartiets för tillfället helt frånvarande ledning har rosat den politiska marknaden. Mp har gått från 14,6 till 8,3.

Det är egentligen bara Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson som kan peka på en rejäl ökning (från 6 till 8,6 procent). Men inte heller han kan vara helt nöjd. För även om förändringen jämfört med tiden före SD-skandalerna inte är statistiskt säker, så är det ändå en svag tillbakagång. Återstår att se vad som sker nästa år.

Att partiet har potential att öka ytterligare är uppenbart om väljarnas inställning till invandring avgör. 21 procent säger sig i huvudsak dela partiets syn. Man kan inte utesluta att årets uppgång till viss del beror på just ökad invandring. Näst flest asylsökande i modern tid. Nästa år väntas antalet öka ytterligare enligt Migrationsverkets bedömning.

I går kväll diskuterade SVT:s "Agenda" tänkbara konsekvenser efter nästa val. Då har Sverige nya regler för regeringsbildning. Sittande statsminister kan inte utan vidare sitta kvar.

Riksdagen röstar för att fastställa om han har tillräckligt stöd. Det kan ge Sverigedemokraterna mer makt. Om de röstar med de rödgröna och mot Fredrik Reinfeldt är det kört för honom. SD kan förstås också ge Reinfeldt passivt eller aktivt stöd. Men det torde ha ett politiskt pris. En nota som förhoppningsvis inte Reinfeldt är beredd att betala.

Frågan är kanske snarare om S och M i ett värsta scenario kan göra upp?