Han kan i debatter, tal och presskonferenser vara hur seriös som helst.
För att inte säga det rakt ut: Hur tråkig som helst.
Men han kan också vara rena estradören.
Rolig och publikknipande.
Han lär ju i sin ungdom ha varit förtjust i teater. Det är antagligen den talangen han alltför sällan visar upp.
Men i Örebro i går inför 1 900 parti aktiva från hela landet klev under hållaren fram.
- Jag har aldrig sett och hört honom så rolig, sa min bänkgranne påtagligt överraskad.
Men det räcker inte att vinna de egna. Det gjorde Håkan Juholt varje gång han talade. Det gäller att bryta den frustration som just nu finns också bland borgerliga väljare.
Statsministerns huvudbudskap var jobben utan några direkt nya förslag.
Samtidigt finns det en otålighet bland hans partivänner. Regeringen måste prata mer om välfärdsfrågorna, det tycker även tunga moderater.
För moderata strateger har ändå det socialdemokratiska partiledarskiftet inneburit en andhämtning. Håkan Juholt ägnade mycket tid åt att lyfta upp till exempel barnfattigdom.
För Moderaterna är det mardrömsfrågor. Här har de rödgröna överlägsen trovärdighet.
Alliansens favoritgren är i stället sunda statsfinanser och arbetslinjen.
Valet av Stefan Löfven har hittills lett till mer fokus från S på Moderaternas starka grenar, som jobb och konkurrenskraft.
Men det finns en oro i moderata led att Social demokraterna närmare valet kommer att byta perspektiv och satsa mer på brister i välfärden.
Ändå ska inte pessimismen i partileden överdrivas. En moderat från Kristinehamn tyckte att hypen kring Stefan Löfven nog är en modefluga. När de rödgröna tvingas till konkreta besked om skatter reagerar väljarna, tror man. Precis som skedde inför 2010 års val.
Inte heller tycks gräsrötterna frukta borgerliga avhopp från alliansen. Ett borgerligt parti som bryter sig ur kommer att straffas hårt av väljarna är slutsatsen.
Det borgerliga dilemmat är att borgerliga småpartier straffas av väljarna även när de samarbetar. Det tycks vara något slags axiom att de går tillbaka när de är i armkrok med andra. Oavsett om det sker med S eller i borgerliga regeringar.
Ju längre samarbetet varar desto närmare fyraprocentsgränsen kommer de också. Och det är den ultimata smärtgränsen.