Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

K-G Bergström: Statsministerns uppläxning är unik

Statsministerns uppläxning i dag av migrationsministern är anmärkningsvärd. Kanske rentav unik. Regeringschefer brukar hålla statsråd i blåsväder om ryggen, tills de sparkar dem. Här väljer Fredrik Reinfeldt att rikta mycket hård kritik, men ändå låta sitt statsråd med kraftigt försvagad auktoritet sitta kvar.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Statsministern huvudbudskap var att regeringen har en enda linje i migrationspolitiken. Men också att Billström flera gånger på senare tid brustit och att det är försvårande att det skett vid flera tillfällen.

 

Vad det handlar om är att Billström talat om att det är dags att diskutera volymen i migrationspolitiken. I klartext att det kan behövas en minskning. Och sen den famösa DN-intervjun i går, där Billström lyckades med konststycket att göra dubbelfel. Först tala mot att papperslösa skulle få gå gymnasium, trots att regeringens proposition föreslår just det. Och sen talet om blonda och blåögda.

 

Om statsministern verkligen ville avlägsna alla misstankar om att Moderaterna och eventuellt regeringen håller sig med en officiell flyktingvänlig linje och en inofficiellt mer restriktiv företrädd av migrationsministern, så kan det ifrågasättas om en allvarlig uppsträckning räcker.

 

Att Billström inte fick sparken torde bero på att det skulle kasta ännu en skugga på Reinfeldts rekryteringsförmåga: Spåren efter Maria Borelius, Cecilia Stegö-Chiló, Mikael Odenberg, Sven Otto Littorin, Sten Tolgfors och Christina Husmark-Pehrson förskräcker.

 

Statsministerns problem har alltså ingalunda lösts med att låta migrationsministern sitta kvar rejält tilltufsad. Det värsta för Reinfeldt är att det är så uppenbart att Alliansens och Miljöpartiets enighet om migrationspolitiken är skakigare än någonsin. Inte bara på grund av Billström utan i väl så hög grad, därför att MP uppträder som om dess överenskommelse med regeringen innebär fri invandring. De har lovat att bidra till ökad effektivisering av avvisningarna av flyktingar som vägras uppehållstillstånd, men de vill helst inte kännas vid det inslaget i uppgörelsen. Det enda rimliga för Reinfeldt vore att försöka få en överenskommelse med S. För det tycks uppenbart att MP bara väntar på en förevändning för att hoppa av.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!