Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

K-G Bergström

K-G Bergström: Starkt stöd i SD för Åkesson

Större förtroende för Åkesson än för partiet. Så här gjordes undersökningen: Undersökningsperiod: 16 november 2012. Metod: Internetundersökning Antal deltagare: 609 Beställare: Expressen Mätinstitut: Demoskop AB

Sverigedemokraternas väljare och övriga väljare tycks befinna sig på olika planeter, om man ska döma av reaktionerna på Expressens avslöjanden om hur Erik Almqvist och Kent Ekeroth uppträtt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Medan de flesta Sverige­demokrater tycker att båda kan sitta kvar i riks­dagen, så tycker tre av fyra väljare från alla partier att Almqvist och Ekeroth måste avgå.

Det är inte oväntat. De flesta väljarna tycker mycket illa om Sverigedemokraterna. SD är det parti som avskys av flest.


Det är kanske inte särskilt otippat att Sverigedemokraternas sympatisörer vill behålla de två toppolitikerna i riks­dagen. Dels är de profiler i riksdagsgruppen, dels kan man ana att Almqvists öppna rasism inte är något som förskräcker SD:are. Tvärtom har förmodligen många av dem, använt ungefär samma språkbruk som den ekonomiske talesmannen gjorde på Kungs­gatan. Många ser sig också som offer. Därför tycker de förmodligen att det till och med är rätt för en rättspolitisk talesman att beväpna sig med järnrör.

För partiledaren Jimmie Åkesson är Demoskops undersökning ett starkt stöd. Dels visar den att han har större förtroende bland väljarna än sitt parti, dels kan man ana att hans ovilja att definitivt kräva att de två ska ge upp sina riksdagsplatser är väl förankrat i partiet.

Samtidigt är hela Kungsgatan ­-  skan ­ dalen ett totalt haveri för hans tjusiga programförklaring om nolltolerans mot rasism. Enda sättet att rädda ansiktet vore att se till att partistyrelsen utesluter de två.  I varje fall Almqvist. Då skulle han visa att noll ­ toleransen verkligen råder.

Men det förefaller mindre troligt att det blir någon ute­slutning. Trots allt tal från partiledningen om att man inte har dubbla måttstockar. Senast i partisekreterare Björn Söders öppna brev i går. Men om Almqvist och Ekeroth får vara kvar i partiet och inte tydligt uppmanas lämna riksdagen är det snarast precis en bekräftelse av att det finns olika regler för toppolitiker och för mindre etablerade partimedlemmar. Partiet uppges ha rensat ut drygt 20 medlemmar. Ingen med topposition.


Samtidigt är nu parti­ledningen uppenbart störd över att ungdomsförbundets ordförande ifrågasatt behandlingen av "Kungsgate­huliganerna".

Gustav Kasselstrand ska till och med riskera att få sparken från sin tjänst som politisk sekreterare  i riksdagsgruppen. Han uppges tidigare ha fått en varning när SDU krävde godkännande av en palestinsk stat.

Det är synnerligen omoget att den annars - med sverige­demokratiska mått - kloke Jimmie Åkesson har så svårt att acceptera att ungdoms­förbundet avviker. Det är snarast regel än undantag att politiska ungdomsförbund gör det. Däremot är det diskutabelt att SDU-ordföranden är anställd av moder­partiet. Av sina anställda har partiledningen rätt att kräva lojalitet.

0