Om det vore mitt uppdrag att tycka synd om politiker skulle jag utbrista: Stackars Stefan Löfven!, skriver K-G Bergström. Foto: Pelle T Nilsson
Om det vore mitt uppdrag att tycka synd om politiker skulle jag utbrista: Stackars Stefan Löfven!, skriver K-G Bergström. Foto: Pelle T Nilsson
K-G Bergström

Stackars Löfven!

Publicerad

Om det vore mitt uppdrag att tycka synd om politiker skulle jag utbrista: Stackars Stefan Löfven!

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

 Nu är det inte det och därför nöjer jag mig med att konstatera att det inte tycks vara någon ände på regeringens motgångar.

Det enda lilla glädjeämnet var kanske att S gick upp 1 procentenhet i senaste Demoskop, låt vara att det inte var någon statistiskt säker ökning.

Men den överskuggades omedelbart av nya skandaler med statsråd inblandade. Den här gången återigen Margot Wallström. Hon var förvisso smart nog eller proaktiv som det tycks heta på nysvenska att själv avslöja att hon fått lägenhet av Kommunal. Man kan utgå från att det var för att förekomma ett medieavslöjande. Genom att anklaga Kommunals ordförande för lögn gick hon dessutom från en hopplös defensiv till offensiv.

Svaret från ordförande Nordström var att Wallström nog måste ha missuppfattat hennes besked.


Jag är inte övertygad om att det räcker för att rädda Nordström. Det finns många frågetecken kvar. Vilka har fått de 65 procent av Kommunals lägenhetsbestånd som inte gått till anställda? Hur sker urvalet? Finns det en turordning? Varför överlämnas inte dessa bostäder till bostadsförmedlingen? Eller varför får inte Kommunals medlemmar dem? Hur kommer det sig att det finnas uppgifter om att S-politiker kunnat använda Kommunalägda lägenheter till att byta till sig andra?

Om Margot Wallström varit godtrogen och inte ställt tillräckligt ingående frågor kring lägenheten vet jag inte. Det kan inte uteslutas. Det är i alla händelser inte oproblematiskt att ett statsråd tar emot en sån favör av en intresseorganisation. Oppositionen talar om att hon hamnat i ett beroendeförhållande till Kommunal. Det är inte självklart. Utrikesministern har ingen formell möjlighet att via UD ge Kommunal betalt för bostadshjälpen.

 

Men en utrikesminister deltar ju i alla regeringsbeslut, även sådana som skulle kunna påverka Kommunals hjärtefrågor. Hon träffar regelbundet de statsråd som har det ansvaret. Hon har obegränsade möjligheter att informellt lägga ett gott ord för Kommunals intressen.

Det torde vara ganska mänskligt att tycka att den som hjälpt en, ska få något tillbaka.

Därför borde inte Wallström ha tagit emot erbjudandet. Jag tycker att regeringen helt öppet, precis som riksdagen, ska skaffa sig ett antal egna lägenheter som kan användas för landsortsbor som blir statsråd.

Närmast pinsamt var det däremot av Wallström och UD att utnyttja uppståndelsen kring lägenheten för att offentliggöra regeringens svek om Västsahara. Tvärtemot partiets tidigare löften blir det inget erkännande. Beräkningen var förstås att löftessveket en timme efter Kommunals presskonferens skulle dränkas av lägenhetsskandalen.

 

Precis som i konflikten mellan Wallström och Israel kan man misstänka att det handlar om att hålla Arabländerna på så gott humör att de röstar för Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd. Det är i så fall en långt större skandal än lägenheten, även om väljarna tycker tvärtom.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag