K-G Bergström

K-G Bergström: Självbelåten Sjöstedt

Det var en belåten för att inte säga självbelåten Jonas Sjöstedt som öppnade Vänsterpartiets kongress. Fler medlemmar och högre opinionssiffror gladde han sig åt:

"...hade det varit val i dag hade vi gjort en betydande valframgång", förkunnade partiledaren.

Nåja. I valet 2010 fick V 5,6 procent. I Demoskops januarimätning hade Vänsterpartiet 6,5 procent.

Jonas Sjöstedt tog över partiet i januari 2012. Då hade V hos Demoskop 5,9 procent. Nu alltså 0,6 procentenheter mer.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sjöstedt konstaterade också stolt att partiet vunnit debatten om vinster i välfärden. Det är odiskutabelt. Långt in i borgerliga led finns djup misstro mot avarterna i privat välfärd. Mot den bakgrunden är det snarast anmärkningsvärt att Vänsterpartiets inte lyft mer i opinionen. Socialdemokraternas vänsterflank borde ligga vidöppen för vänsterpartistisk erövring. Ändå tycks vinsterna från Socialdemokraterna vara blygsamma.


Kan det möjligen vara så att många väljare har vant sig vid privata alternativ i vård, skola och omsorg? Åtskilliga som undgått riskkapitalisternas härjningar torde fungera bra. För dessa väljare kanske Socialdemokraternas försiktigare hållning till vinstförbud framstår som mer realistisk.

Och jag tycker inte att Jonas Sjöstedts ultimatum för att regera med S och MP är särskilt övertygande. För det första är det lite patetiskt att han hotar med att inte sätta sig i en rödgrön regering. Hittills har faktiskt ingen erbjudit honom plats. Det troligaste är att det överhuvudtaget inte sker. En försmådd friare ska nog passa sig för att ställa krav på den som nobbar.


För det andra formulerar V-ledaren sitt ultimatum så här:

"Vi sitter inte i en regering som fortsätter dagens privatiseringspolitik."

Låter kraftfullt men påminner mer om knallpulver än artillerield. Inte ens den borgerliga regeringen torde fortsätta med dagens privatiseringspolitik. M och FP vill ju sätta stopp för kortsiktiga ägare. Och Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer förstås att göra korrigeringar, så Sjöstedts ultimatum är som att slå in en öppen dörr.

Ett av Vänsterpartiets handikapp inför valet är en föreställning om att partiet är ekonomiskt lättsinnigt och dessutom saknar regeringserfarenhet. Det bemöter Sjöstedt med att V är med och styr många kommuner. Och att man i Fagersta till exempel har egen majoritet. V fick där 55,6 procent i kommunalvalet.

Mycket tack vare kommunalrådet Stig Henriksson. Sveriges kanske mest framgångsrike politiker. Men samme Henriksson tycks inte ha kompetens nog för att få plats i V:s partistyrelse. Valberedningen har ratat honom.

Man må hoppas att kongressen är klokare. För det kan väl inte vara så illa att det ligger den pragmatiske Henriksson i fatet att han sänkt kommunalskatten och gjort kommunen skuldfri?