Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
K-G Bergström

K-G Bergström: SCB fortsätter avvika

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

SCB fortsätter att avvika från de kommersiella opinionsinstituten. Som ofta ligger Socialdemokraterna högre och Moderaterna något lägre. Fredrik Reinfeldts 26,9 % i maj, torde vara en av de sämsta opinionssiffrorna på länge. Stefan Löfvens 35,6 % den bästa på länge.

I SIFO:s mätning för samma månad (maj) hade Moderaterna 28,4 och Socialdemokraterna 32,8 – nästan tre procentenheter lägre än hos SCB.

Jag är inte beredd att döma i trovärdighetsmatchen mellan partisympatiundersökarna. SCB tillfrågar visserligen fler men mycket glesare.  Bortfallet är också mycket stort. Hela 43,7 procent svarade inte. SCB:s resultat går heller inte att jämföra med valresultat på samma sätt, eftersom Statistiska Centralbyrån inte gör undersökningar i anslutning till valet. Inga officiella i varje fall.

För statsministern är ändå maj-siffrorna ett bakslag. Han har backat med 1,2 procentenheter sen november enligt SCB.  M ligger också klart under valresultatet. Partiet har tappat till S, SD och MP.


För Stefan Löfven är alltså siffrorna desto mer uppiggande. I synnerhet om man jämför med valet 2010 (+4,9). Partiet har tagit väljare från M, MP, C, FP och KD. Däremot fortsatta förluster till Sverigedemokraterna, vilket torde grumla S-ledarens glädje något.

I kampen om tredjeplatsen tar Miljöpartiet hem segern med en knapp procentenhet före SD. Sen kommer Vänsterpartiet som ändå kan glädja sig åt en statistiskt säker uppgång både sen november ifjol och sen valet.

För de borgerliga småpartierna är SCB:s undersökning något mindre dyster än i flera av de kommersiella institutens resultat. C ligger över gränsen och KD så pass högt som 3,6 procent.

Men totalt leder de rödgröna överlägset 50,5-40,7. Skulle de siffrorna ha varit valresultat hade SD inte fått någon vågmästarroll.


Så för statsministern finns inte mycket tröst utöver att C och KD klarat sig bättre. Om man jämför dagens siffror som ju kommer, när det är drygt ett år till nästa val med motsvarande mätning maj 2009 och valresultatet, så var faktiskt SCB:s siffra för M väldigt lika. Maj 2009 29,9 (valet 30,06). Socialdemokraterna däremot hade i maj 2009 36,6 mot 30,6 i valet ett år och fyra månader senare.

Huvudförklaringen till S-raset då var ju proklamerandet av den rödgröna trepartialliansen. Någon sådan lär det inte bli den här gången. Däremot troligen ett rödgrönt tvåpartiblock. Återstår att se om MP skrämmer S-väljare i samma utsträckning som V och MP gjorde sist.