Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
K-G Bergström

K-G Bergström: Måste ha svidit för Löfven

"Överenskommelsen om kärnkraften i dag måste ha svidit för kärnkraftsvännen Stefan Löfven", skriver krönikör K-G Bergström.
Foto: Alexander Donka

Äntligen en förhandlingsframgång för Miljöpartiet.

Dessutom i en av partiets viktigaste profilfrågor – kärnkraften.

Samtidigt knappast vad Stefan Löfven innerst inne ville.

Möjligen hans parti.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Språkrörens förhandlingskapacitet har på goda grunder ifrågasatts efter att de blivit överkörda om både försvar och Förbifart Stockholm. Men överenskommelsen om kärnkraften i dag, måste ha svidit för kärnkraftsvännen Stefan Löfven. Visserligen blir det en energikommission med syfte att åstadkomma en långsiktig energiuppgörelse över blockgränsen. Det finns inte heller något uttryckligt förbud för att ersätta gamla reaktorer med nya.

Men i övrigt är formuleringarna starkt negativa till kärnkraften. Regeringens ingång i energisamtalen med oppositionen ska vara att kärnkraften ska ersättas med förnybar energi och energieffektivisering. Inget om några nya reaktorer.

Det ska dessutom bli dyrare att driva kärnkraftverken. De ska bära en större andel av sina samhällsekonomiska kostnader. Säkerhetskraven ska skärpas och kärnavfallsavgiften höjas. Och om det inte skulle räcka för att stänga reaktorer och stoppa nya, så slår Soch MP fast att Vattenfalls planer på att förbereda för ny kärnkraft avbryts. Veterligen den enda kärnkraftsägare som har sådana planer.


MP:s språkrör Åsa Romson lovar precis som i partiets valmanifest att under mandatperioden kommer flera kärnkraftsreaktorer att stängas.

Socialdemokraternas talesman Mikael Damberg däremot säger att S inte gör någon egen bedömning av om enskilda ägare kommer att planera för nedläggning av kärnkraft.

Där är det troligt att S önsketänker. Redan före de nya skärpningarna av kärnkraftverkens kostnader, har till exempel Oskarshamn problem med lönsamheten i de äldsta reaktorerna. De nya villkor som S gått med på borde rimligen påskynda nedläggning. I synnerhet som ägarna i värsta fall kan gynnas av ett bortfall av el. Då minskar tillgången och priserna höjas enligt ekonomins ABC.

Att Socialdemokraterna föredrar att tolka uppgörelsen som något slags status quo beror förstås på att de vill blidka industrin, som redan uttryckt stor oro. Men kanske också i hopp om att energikommissionen ska korrigera deras egen uppgörelse. Det är ju knappast någon kategorisk formulering att den nya regeringens ingång i samtalen ska vara att kärnkraften ska ersättas med förnybar energi och energieffektivisering. Det viktigaste torde vara utgången snarare än ingången.


Ändå är det svårt att se att Stefan Löfven ska kunna ändra på utgångspunkten utan att Miljöpartiet lämnar regeringen. Det är i och för sig möjligt att han har det som en reservutgång. Men det förutsätter i så fall att C eller FP är beredda att ta MP:s plats. Det förefaller just nu måttligt sannolikt.

Det finns i dag ingen majoritet för den här linjen i riksdagen med Miljöpartiets tolkning av uppgörelsen. Men det behövs kanske inte ens. Regeringen kan nog stoppa Vattenfalls planer på ny kärnkraft via ägardirektiv och skärpta säkerhetskrav borde den statliga Strålskyddsmyndigheten kunna få i uppdrag att utfärda.

Regeringen uppges till och med själv kunna höja kärnavfallsavgiften utan att gå till riksdagen.