Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
K-G Bergström

K-G Bergström: Kampen om jobbrösterna

PÅ BESÖK I VERKLIGHETEN. Statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg besökte i går ventilationsföretaget Suxess ERV i Enköping. På två år har det snabbväxande företaget tredubblat antalet anställda. Fredrik Reinfeldt tog täten ner i maskinhallen.
Foto: Annika Af Klercker

ENKÖPING. Nu har det stora val­slaget om jobben inletts. Med ­stigande opinionssiffror och en partiledare som har maximal tro­värdighet i jobbfrågan, har Socialdemokraterna ryckt åt sig initiativet.

I går kom alliansens motoffensiv.

Nu räckte det inte med bara ­stats­ministern. Också Anders Borg mobiliserades.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Gårdagens frontavsnitt var ett snabb­växande ventilationsföretag i Enköping - Suxess ERV. Det startades så sent som 2010 med 10 anställda. Nu har det 30. Och medelåldern är så pass låg som 38 år. Företaget presenterade flera unga anställda för stats- och finansministern.

Tyvärr är Enköpingsföretaget inte särskilt representativt för svenskt näringsliv och arbetsmarknad. Ungdomsarbets­­lös­heten på cirka 20 procent är det stora miss­lyckandet för regeringen. Statsministern pekar på flera orsaker. Till exempel de många ungdomarna som inte går ut gymnasiet eller inte har godkända betyg därifrån.

Någon quick fix mot det finns inte. Utbildningsministern brukar ju tala om att det tar långt tid att få genomslag för förändringar i skolan.


En annan förklaring är höga trösklar för att ta sig in på arbetsmarknaden för unga. En bit av tröskeln skulle kunna vara relativt höga löner. Men regeringen har halverat arbetsgivaravgiften för unga, vilket ju sänker kostnaden för arbets­givarna. Ändå har det inte lett till något genombrott i kampen mot arbetslösheten. En tredje tänkbar förklaring som inte Fredrik Reinfeldt, men väl till exempel Centern nämner, är LAS. Men någon uppluckring av anställningsskyddet kommer det knappast att bli så länge "det nya arbetarpartiet" dominerar alliansen.


Dagens Industri rapporterade i går om växande motsättningar inom regeringen med anledning av att andelen sysselsatta är lägre nu än 2006. Anders Borg parerade omedelbart med en färsk analys av sysselsättningsutvecklingen sen dess. Den visar att i åldersgruppen 15-24, 25-64 och 65-74 år har sysselsättningsgraden ökat något.

Men i och med att de många 40-talisterna allt oftare går i pension, så det blir det en marginell minskning utslaget på hela gruppen.

Med tanke på att Sverige gått igenom en internationell finanskris 2008 och 2009 så är det knappast någon katastrof för regeringen.


Det är inte heller någon självklarhet att småpartiernas krav garanterar framgång. Det torde till exempel vara Centern som drev igenom halverad restaurangmoms. Den har hittills knappast varit någon odiskutabel succé. Maud Olofsson lyckades också sänka arbets­givaravgifterna med nån procent till hög kostnad. Hur många nya jobb gav det?

Problemet i år är att Sverige går back. Det finns inte mycket pengar att satsa på nya jobb. Men det är ju i huvudsak ett bekymmer som också Stefan Löfven tvingas anpassa sig till.

Så ska Fredrik Reinfeldt vinna valet

Moderaterna tillsätter nu fem arbetsgrupper som ska ta fram politiken man går till val på, skriver Fredrik Reinfeldt på DN Debatt i dag. Partiet satsar också på att prata med minst 900 000 svenskar fram till valet. Arbetsgrupperna är:

"Ansvar för ekonomin och full sysselsättning"

Ska ta fram en valvinnande politik för jobben, ekonomin, företagande och entreprenörskap.

"Världens bästa skola"

Ska bland annat förbättra svenska skolans kvalitet och miljö. Även lärarnas utvecklingsmöjligheter ska bli bättre.

"Hälsosamma Sverige"

Ska "ta ett helhetsgrepp kring hälsofrågor". Ett friskare Sverige är målet.

"Bekämpa alla brott"

Ska öka tryggheten genom direkta och förebyggande insatser mot kriminalitet.

"Klimat och hållbarhet"

Ska vidga hållbarhetsperspektivet till fler politikområden och ta fram konkreta förslag för att skynda på omställningen till ett hållbart samhälle.