Maud Olofsson lämnar Centerpartiet - och nu pågår kampen om att få efterträda C-ledaren. Foto: Sebastian Lejon/Scanpix
Maud Olofsson lämnar Centerpartiet - och nu pågår kampen om att få efterträda C-ledaren. Foto: Sebastian Lejon/Scanpix
K-G Bergström

Kampen om C har börjat

Publicerad
Uppdaterad
Centern tycks ha förstått det Socialdemokraterna inte insåg.
Centerns valberedning kommer nu att lansera tre kandidater till partiledar­posten.
Tre kandidater har tackat ja till att efterträda Maud Olofsson.
Kandidaterna, som vaskats fram efter samtal
med Centerpartiets 27 distrikt, ska presenteras i morgon.
Det skriver valberednings ordförande, Stefan Tornberg (C), på DN debatt i dag.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
De ska i öppen tävlan övertyga ombuden till centerstämman i Åre om vem som är lämpligast att leda partiet.
Inget av det myglande och hemlighetsmakeri som präglade den socialdemokratiska rekryteringsprocessen tidigare i år.
Valberedningens ordförandes besked att man valt ut tre kandidater, som man i morgon offentliggör namnen på, är intressant. Det betyder att flera tunga kandidater har försvunnit.
Hittills har spekulationerna handlat om minst fem personer: Annie Johansson, Anna-Karin Hatt, Eskil Erlandsson, Anders W Jonsson och Andreas Carlgren.
Två av dem är borta. Carlgren torde vara en av dem. Men det är osäkrare om vilken den andre är.
Jag utgår från att Annie Johansson och Anna-Karin Hatt är givna i valberedningens trio, om de sagt ja. Frågan är sen om det är Anders W Jonsson eller Eskil Erlandsson som är den tredje.
Enligt formulär 1 A borde det vara Eskil Erlandsson.
Han är partiets tyngsta och mest framgångsrika statsråd. Han förkroppsligar det gamla bondepartiet med sin förankring på landsbygden och i jordbruket.
Men det är inte självklart att ett parti som strävar att vinna moderna storstadsväljare tycker att just den bakgrunden är den viktigaste tillgången för näste partiledare.
Barnläkaren Anders W Jonsson har på kort tid seglat upp som en riktig dark horse, trots att han bara har suttit i riksdagen sen i höstas.
Men han jobbade i statsrådsberedningen under förra mandatperioden, vilket är en odiskutabel merit.
I partiet är han välkänd. Anses också ha en stark social profil, vilket är viktigt för ett parti som vill vara småfolkets parti.
Att valberedningens ordförande talar om kandidater från olika delar av landet, talar för att Jonsson är en av dem. Johansson, Hatt och Erlandsson är alla från Syd-Sverige.
Hittills har Annie Johansson ansetts vara favorit till parti­ledarposten. I varje fall bland partiets tunga kommunal­politiker.
Det är en prestation av en av riksdagens yngsta ledamöter (28 år). Det ska inte uteslutas att hennes ålder kommer att vändas mot henne.
Det vore i så fall dumt. Hon är partiets ekonomiska talesperson i riksdagen, vilket är långt viktigare än den låga åldern. Hon är dessutom akademiker. Men har samtidigt klassisk centerbakgrund, landsbygdsflicka från Småland. Hon skulle matcha MP:s nya, unga språkrör Gustav Fridolin i ungdomlighet. Men överträffa honom i politisk tyngd (han har inte varit ekonomisk talesperson för sitt parti).
Annie Johansson skulle kunna bli Centerns motsvarighet till Maria Wetterstrand, som har bevisat att ungdom inte är något hinder för politisk klokhet.
Anna-Karin Hatt borde vara chanslös. Hon är visserligen statsråd, men har inte lyckats göra många avtryck i den rollen. Hon har inte samma ungdomliga karisma som Annie Johansson. Är inte samma inspiratör.
Anders W Jonssons stora nackdel är att han utanför partiet är i det närmaste totalt okänd. Såna brister är i och för sig övergående. Se på Håkan Juholt.
Men jag har svårt att se honom bättre för Centern än Annie Johansson.
Däremot borde han väljas in i partiets innersta cirkel.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag