K-G Bergström

Juholt har förfallit till något så simpelt som utpressning

Publicerad
Uppdaterad
Sällan har en svensk partiledare blivit så avklädd som Håkan Juholt i gårdagens lördagsintervju.
Påstående efter påstående som S-ledaren gjort under hösten, inte minst under sina botgörarturné i partiorganisationen, maldes skoningslöst ner av "Ekots" Tomas Ramberg.
Det var samtidigt en stilenlig avslutning på Juholts katastrofala höstsäsong.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Det började med avslöjanden om kaos i beredningen av partiets skuggbudget. Den egna gruppledaren tvingades konstatera att den första versionen inte höll måttet.
Det fortsatte med avslöjandet om Juholts hyresersättning. Eller snarare sambons.
Och när partiledaren som bäst hade behövt ett forum för att flytta uppmärksamheten från den skandalen till politik, så ratade han den stekta sparv som han plötsligt serverades - en partiledardebatt i SVT på bästa sändningstid - därför att han inte accepterade SVT:s placering av partiledarna i studion.
Efter hyresbidragsaffären försökte han komma tillbaka. Han utmanade statsministern under dennes frågestund i riksdagen med ett hårt angrepp: Antalet socialbidragstagare är det högsta på 35 år, förkunnade Juholt. När siffran kontrollerades visade han sig ha tagit fel på 26 år.
Och lika lättsinnigt tycks han ha uppträtt när han under hösten talat till partimedlemmarna.
I Norrköping i tisdags talade han om att han ville stoppa vinstintressen i välfärdssektorn. När han pressades av Ramberg i går visade det sig att han inte alls ville förbjuda aktiebolag att verka där. Inte heller ville han stoppa friskolor. "Ekots" fråga om vad som egentligen skilde Juholts åsikt från regeringens kändes synnerligen motiverad.
Men det kanske allra värsta klavertrampet är nog det ultimatum, för att inte säga utpressningsförsök, som Juholt under sin turné har utsatt Sveriges Television för. Om inte SVT ändrar sig om hur partiledarna placeras i tv-studion går budet till TV4 vid nästa partiledardebatt. Ett ultimatum som förstås har avvisats av SVT-ledningen.

Eftersom Juholt ofta berömmer sig för att vara journalist och till och med fortfarande medlem i Svenska Journalistförbundet blir detta mediala utpressningsförsök om möjligt ännu pinsammare. Visst har det tjafsats om formerna för partiledardueller tidigare, men jag kan inte erinra mig att någon statsminister eller oppositionsledare har visat så liten respekt för SVT:s integritet och självständighet, att han förfallit till något så simpelt som utpressning. Man må hoppas att TV4 har moral nog att avstå från erbjudandet.
Juholt sa i en uppmärksammad Sveriges Radiointervju innan han blev partiledare att han inte skulle passa som sådan. Han var för yvig, ostrukturerad och hade inte kapaciteten, varken socialt eller politiskt.
Det är det träffsäkraste Juholt hittills sagt offentligt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag