Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

K-G Bergström

K-G Bergström: Ingen kioskvältare, S

Den partiledare som skulle ha behövt dagens partiledardebatt kanske allra mest, kommer att saknas i riksdagens talarstol - Stefan Löfven.

Den nye S-ledaren är ju inte riksdagsledamot och får därmed inte delta.

Det hade han behövt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Under hösten har S uppgång brutits. Så länge inte Löfven behövde tala om hela partiets politik steg opinionssiffrorna. När partiet presenterade sin affärsplan till skuggbudget, visade sig kejsaren om än inte naken, så inte iförd särskilt nya kläder. Han kan förvisso trösta sig med DN:s undersökning i dag som ger honom starkare stöd än Mona Sahlin och Håkan Juholt. Men det är en klen tröst. Under Mona Sahlin hade S som mest 45 procent. Valresultatet blev 30 procent. Vad jag minns är 37 procent Löfvens bästa hittills. Jag ska inte plåga Stefan Löfven med att räkna ut vad hans valsiffra blir om utvecklingen för partiet blir densamma som under Sahlin.

Debattekniskt lär inte S förlora på att Mikael Damberg för ordet. Som gammal SSU-ordförande är Damberg rimligen bättre debattör än Löfven.

Partiets utspel i dag om tioårig skolplikt, är dock ingen kioskvältare. Förslaget fanns redan under förra mandatperioden.

Moderaterna och Folkpartiet har uttalat sig för och Centern torde också kunna acceptera tidigare skolstart. Kristdemokraterna är emot. Men den praktiska skillnaden mellan tioårig skolplikt och dagens känns inte direkt förödande. Många, kanske de flesta, startar ju redan i realiteten skolan som sexåringar. Även om det inte kallas skolplikt.

Alliansen har mycket att vinna på en framgångsrik partiledardebatt. Därför får man anse statsministerns uppladdning inför debatten som något originell. Möte i Berlin i går med Angela Merkel och sen sent på kvällen kvalmatch i fotboll. Det lär inte ha blivit många timmars sömn. En sån uppladdning hade i sportsammanhang betecknats som tecken på underskattning. Men det har inte Alliansen råd med. Regeringen skulle förlora makten om det vore val i dag.

Tilltron till regeringens ekonomiska politik är fortfarande stor. Men i övriga grenar ligger den efter inte minst när det gäller förtroendet för arbetslöshetsbekämpningen.

Alla borgerliga partiledare måste idag övertyga om att man har beredskap för att klara den varselvåg som tycks rulla in över svensk industri. Det vore nog klokt att driva på för att åstadkomma den jobbpakt Fredrik Reinfeldt talade om i Almedalen.