K-G Bergström

Ingen har uppträtt så ovärdigt som Juholt

Publicerad
Uppdaterad
Jag har bevakat svensk inrikespolitik sen 1985. Jag har sett partiledare komma och gå. Stora framgångsrika ledare som Olof Palme, Thorbjörn Fälldin, Göran Persson, Ingvar Carlsson, Bengt Westerberg, Alf Svensson och Carl Bildt.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Men också relativt misslyckade partiledare som Maria Leissner (som bara satt i två år), Lennart Daléus (tre år) och Mona Sahlin (fyra år).
Men ingen, hur kort partiledarkarriären än blev, har uppträtt så ovärdigt för ämbetet som Håkan Juholt.
Visst påstås det att en och annan inte varit så påläst alla gånger. Det är säkert sant. Juholts anhängare gör till exempel gällande att Mona Sahlin fick rättas på presskonferenser av partivänner med mer sakkunskap. Jag har inte upplevt det. Men det kan naturligtvis vara sant. Men även om Sahlin inte var lika detaljsak­kunnig som till exempel Göran Persson eller Ingvar Carlsson, så var hon långt ifrån lika vårdslös med sanningen som Håkan Juholt varit under sin korta tid som partiledare.

Klavertrampet i Sälen
är kanske det värsta. Det skedde på det enda område som han borde ha närmast expertkunskap om - försvaret. Och det behövdes för övrigt ingen specialkunskap för att veta att Sverigedemokraterna inte satt i riks­dagen före hösten 2010. Dessutom hade Juholt utomordentligt svårt att medge sitt misstag. Det enda raka när foten sitter hårt i klaveret är ju att omedelbart erkänna och be om ursäkt.
Problemet för Socialdemokratiska partiet, som faktiskt blev Sveriges största parti i förra valet, är att Juholts upprepade tavlor försvårar för det att få ut sin politik. Uppmärksamheten efter vurpan i Sälen handlade inte om Juholts politiska budskap utan om hans osanna utspel.

Just i dag får
möjligen S-ledaren andrum i det som annars ser ut som en ny mardrömsvecka. Debatt är en av hans starkaste grenar. Problemet är möjligen att han i dag inte bara har Fredrik Reinfeldt som motståndare. Han kommer också att jämföras med Jonas Sjöstedt. Det är inte säkert att den jämförelsen är till fördel för Juholt. Men dessutom har han en svår press på sig. Han har inte råd med en enda osanning eller ett enda faktafel. Mannen saknar fallhöjd.
Ändå har Oskarshamns - åtminstone tidigare - stolthet nog skäl att se fram emot VU-mötet under torsdag-fredag med större oro. Mina källor uppger nu att även tidigare Juholtanhängare börjar bli bekymrade. Hur det yttrar sig återstår att se.
Men den som satsar pengar på att Håkan Juholt sitter kvar till valet får nog betecknas som en riktig hasardspelare.

För övrigt anser jag...

...att vi inte bör glömma att också regeringen är svag. Som statsvetaren Tommy Möller nyligen sa i SVT. Vi har just nu både en svag opposition och en svag regering. Skillnaden är att Reinfeldts svaghet är parlamentarisk. Juholts personlig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag