Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

K-G Bergström

K-G Bergström: Hur länge stannar de i stugvärmen?

i M-skuggan. I går invigde Fredrik Reinfeldt Moderaternas valstuga. Men alliansen har bekymmer - C och KD ligger under fyraprocentsspärren.
Foto: Fredrik Persson / Scanpix

Moderaternas kampanjstrateger hade maximal otur med timingen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I går invigde Fredrik Reinfeldt partiets valstuga på Norrmalmstorg, som ska stå där ända till valet.

Det var samtidigt start på en maratonkampanj där målet är att redan i höst samtala med 100 000 svenskar. Och totalt 900 000 fram till valdagen 2014.

Men när Fredrik Reinfeldt slog upp Dagens Nyheter i går morse fick han veta att Socialdemokraterna och Miljöpartiet enligt tidningens opinionsundersökning nu var större än alliansen. Två av hans allierade, KD och C, låg dessutom under fyra procent.

Det måste ha känts rätt otacksamt för statsministern. Han har gjort mycket för att bjuda in dem i den moderata stug­värmen. C, KD och FP får anses vara höstbudgetens stora vinnare. Ändå får de två minsta ingen belöning av väljarna.

Snart är de så små att de med en lätt överdrift får plats i den moderata val ­ stugan.

Jag fick frågan om vilket av dem som i så fall rymmer först. Men jag tror snarast att valstugan är ytterst rymnings­säker.

Centern har förvisso en historia av snedsprång, men partiet har en mer borgerlig partiledare än någonsin som knappast så länge hon är kvar, hoppar över skaklarna. Annie Lööf vet att borgerliga väljare straffar partier som är "otrogna".

Kristdemokraterna kommer inte heller att göra det.

Inte bara därför att partiet möjligen har en mer moralisk samlevnadssyn, utan framför allt därför att det är helt beroende av Moderaterna.

Utan Reinfeldts generösa taktikväljare riskerar partiet att hamna ute i kylan.

För att vara en lite murrig höstdag var det rätt många som ställde upp på den förtida kampanjupptakten.

Visst fanns där proffs som statsrådet Ewa Björling, riksdagsledamoten Maria Abrahamsson och EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark, men också ett antal "inhyrda" moderater.

Vi som huttrade lite på torget serverades gratis kaffe av ungdomar i jackor med moderatlogga på och med ryggsäckar som inte bara innehöll termosar utan också uppmaningar att gå med i partiet.

Jag pratade med dem om arrangemanget, men fick rätt und ­ vikande svar, så jag frågade om de verkligen tillhörde partiet.

Nej, svarade de. De var anställda av kaffeföretaget.

Tidigare hade de bland annat uppträtt som kaffeserverande miljöpartister.

När jag undrade hur det kändes, sa en ung tjej:

- När man är ung får man ta de jobb som bjuds.

Ett svar som torde ha uppskattas av den partiledare som var deras just i går.

För han hyllar ju arbets­linjen.

Statsvetarna om risken att alliansen spricker

Magnus Hagevi (MH), statsvetare vid Linnéuniversitetet i Växjö, och Erik Wångar (EW), historiker och statsvetare vid Linnéuniversitetet i Växjö, bedömer risken för att alliansen ska spricka inför riksdagsvalet 2014.


Väljarstödet baseras på DN/Ipsos septembermätning. Frågan som ställdes i telefonintervjuer till 2 256 personer: "Om det var riksdagsval i dag, vilket parti skulle du rösta på då?". Centerns siffror är inte statistiskt säkerställda.


M: "Allting pekar på att alliansen kommer att hålla ihop fram till valet och stå som ett regerings­alternativ. Så länge man har regeringsmakten har man ingen anledning att splittras." (MH)


FP: "Jan Björklund verkar sitta säkert och FP har inte ställt några ultimativa krav. Jag har väldigt svårt att se att de skulle lämna alliansen." (EW)


C: "Väljarna brukar bestraffa partier som spräcker borgerliga regeringar. Små- partierna, som exempelvis Centerpartiet, har inte råd att lämna alliansen." (MH)


KD: "Under förra valet var var tredje KD-röst en stödröst. KD har inte råd att lämna alliansen och riskera sina stödröster." (MH)