i M-skuggan. I går invigde Fredrik Reinfeldt Moderaternas valstuga. Men alliansen har bekymmer - C och KD ligger under fyraprocentsspärren. Foto: Fredrik Persson / Scanpix
i M-skuggan. I går invigde Fredrik Reinfeldt Moderaternas valstuga. Men alliansen har bekymmer - C och KD ligger under fyraprocentsspärren. Foto: Fredrik Persson / Scanpix
K-G Bergström

Hur länge stannar de i stugvärmen?

Publicerad

Moderaternas kampanjstrateger hade maximal otur med timingen.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I går invigde Fredrik Reinfeldt partiets valstuga på Norrmalmstorg, som ska stå där ända till valet.

Det var samtidigt start på en maratonkampanj där målet är att redan i höst samtala med 100 000 svenskar. Och totalt 900 000 fram till valdagen 2014.

Men när Fredrik Reinfeldt slog upp Dagens Nyheter i går morse fick han veta att Socialdemokraterna och Miljöpartiet enligt tidningens opinionsundersökning nu var större än alliansen. Två av hans allierade, KD och C, låg dessutom under fyra procent.

Det måste ha känts rätt otacksamt för statsministern. Han har gjort mycket för att bjuda in dem i den moderata stug­värmen. C, KD och FP får anses vara höstbudgetens stora vinnare. Ändå får de två minsta ingen belöning av väljarna.

Snart är de så små att de med en lätt överdrift får plats i den moderata val ­ stugan.

Jag fick frågan om vilket av dem som i så fall rymmer först. Men jag tror snarast att valstugan är ytterst rymnings­säker.

Centern har förvisso en historia av snedsprång, men partiet har en mer borgerlig partiledare än någonsin som knappast så länge hon är kvar, hoppar över skaklarna. Annie Lööf vet att borgerliga väljare straffar partier som är "otrogna".

Kristdemokraterna kommer inte heller att göra det.

Inte bara därför att partiet möjligen har en mer moralisk samlevnadssyn, utan framför allt därför att det är helt beroende av Moderaterna.

Utan Reinfeldts generösa taktikväljare riskerar partiet att hamna ute i kylan.

För att vara en lite murrig höstdag var det rätt många som ställde upp på den förtida kampanjupptakten.

Visst fanns där proffs som statsrådet Ewa Björling, riksdagsledamoten Maria Abrahamsson och EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark, men också ett antal "inhyrda" moderater.

Vi som huttrade lite på torget serverades gratis kaffe av ungdomar i jackor med moderatlogga på och med ryggsäckar som inte bara innehöll termosar utan också uppmaningar att gå med i partiet.

Jag pratade med dem om arrangemanget, men fick rätt und ­ vikande svar, så jag frågade om de verkligen tillhörde partiet.

Nej, svarade de. De var anställda av kaffeföretaget.

Tidigare hade de bland annat uppträtt som kaffeserverande miljöpartister.

När jag undrade hur det kändes, sa en ung tjej:

- När man är ung får man ta de jobb som bjuds.

Ett svar som torde ha uppskattas av den partiledare som var deras just i går.

För han hyllar ju arbets­linjen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag