K-G Bergström

Han är mest kompetent av alla kompromisskandidaterna i partiet

Publicerad
Uppdaterad
Stefan Löfven är knappast den mest kompetente efterträdaren till Håkan Juholt.
Men han är nog den mest kompetente kompromiss­kandidaten.
För en sån är han.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Jag skulle vilja hävda att det finns bortåt tio socialdemokrater som har bättre kvalifikationer för jobbet än Metallbasen: Margot Wallström, Thomas Bodström, Pär Nuder, Thomas Östros, Sven-Erik Österberg, Carin Jämtin, Leif Pagrotsky, Mikael Damberg och på papperet till och med Ylva Johansson.
För de har alla utom Mikael Damberg statsrådserfarenhet. Damberg har å andra sidan varit SSU-ordförande vilket är en mycket kvalificerad merit. De flesta är eller har också varit riksdagsledamöter.
Stefan Löfven har av allt att döma inte något partipolitiskt förtroendeuppdrag i sitt CV utöver VU-ledamotskapet. Men ingen plats i kommunfullmäktige, landsting eller riksdag. Så varför får en till synes så okvalificerad person detta toppjobb?
Jo, därför att han uppfyllde Verkställande utskottets outtalade anställningskrav och dessutom gick att övertala att tacka ja.
Det helt överordnade kravet var som alltid, men extra angeläget den här gången:
Samla och hålla ihop partiet. Löfven har inte tagit ställning för någon sida eller gruppering i socialdemokratiska partiet. Han stod bakom Håkan Juholt i det längsta. Det kan i och för sig diskuteras hur klokt det var. Men det är de som tidigt ifrågasatte Juholt som blev skadeskjutna. Inte hans supportrar.
Inte vara yvig och ostrukturerad eller vårdslös med sanningen - det vill säga de egenskaper som ytterst fällde företrädaren.
Om Håkan Juholt var en chansning från en oansvarig Valberedning, så får det nog också sägas om Stefan Löfven. Fast inte på samma sätt.

Han framstår som
mycket mer organiserad och saklig. Förvisso mindre karismatisk. Men inte heller statsministern är någon särskilt färgstark person. Ändå går han hem. För väljarna föredrar nog en okarismatisk men förtroendefull person framför en färgstark och mindre pålitlig.
Även om en duell mellan personlighetskopiorna Reinfeldt- Löfven nog inte slår några underhållningsrekord.
Hans brist på statsrådserfarenhet kan kanske kompenseras av det tunga fackliga uppdrag han haft och vad jag förstår skött på ett utomordentligt sätt.
Ändå är det inte bara partiledare som partistyrelsen i dag väljer. De väljer sannolikt också en av 2014 års statsminister­kandidater. Socialdemokrater som favoriserar en partiledarkandidat som saknar ministererfarenhet, brukar hänvisa till Fredrik Reinfeldt. Han hade ingen sådan heller 2006. Mitt svar är: Men så gick det som det gick under de första katastrofveckorna. Då han förlorade två ministrar.
Att han inte sitter i riksdagen och aldrig gjort det är ett ytterligare handikapp.

I två och ett halvt år kan han inte företräda sitt parti i partiledardebatter och aktuella debatter.
Maud Olofsson som var utanför parlamentet under sitt första år har vittnat om vilken begränsning det innebar. Maria Leissner är ett annat exempel på en partiledare som försvagades i sin roll av att inte vara folkvald.
Ändå finns det ingen anledning att diskvalificera Löfven.
Han är en genuin gråsosse med egen erfarenhet av verkstadsgolvet. Han är pragmatisk, verkar ha gott omdöme och skicklig i att klara intervjuer.
Det senare vet jag av egen erfarenhet .
Den arsenalen kan räcka ganska långt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag