Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

K-G Bergström: Håll klaffen i fortsättningen

Håll klaffen i fortsättningen, Reinfeldt.

Låt Bildt sköta utrikespolitiken. Han är ett superproffs på det.

Ditt uttalande i går tyder på att du har långt dit.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

För en vecka sen berömde jag och andra statsministern för en avvägd och balanserad kommentar om händelseutvecklingen i Ukraina. Han varnade då för risken för revanschism och hämnd, när den tidigare minoriteten fått makten.

Jag dristade mig till och med att antyda att det nog var ett klokare uttalande än utrikesministern skulle ha gjort. Bildt har ju varit tydligt engagerad för den tidigare oppositionen.

Men i går tog statsministern igen till orda och sa bland annat så här om Putins krigshot mot Ukraina:

"Det är i någon mån förståeligt att Ryssland agerar på en rysk minoritets oro på Krim och i östra Ukraina, men inte på det sätt man agerar."

Reaktionen blev häftig. Professorn i underrättelseanalys Wilhelm Agrell sa till Svenska Dagbladet att det var "ett av de märkligaste och obehagligaste uttalanden av en svensk statsminister" som han kunde påminna sig.

Fredrik Reinfeldt hade dessutom otur med timingen. Utrikesminister Carl Bildt framträdde strax efter uttalandet i "Agenda" och ombads kommentera.

"Jag tror inte att det har varit så mycket rysk minoritetsoro om jag ska vara ärlig."

Och tillade något om att ryssarna inte direkt är i minoritet på Krim, det är ju snarast Krimtatarerna.

Ett närmast exempellöst avståndstagande av utrikesministern. När Reinfeldt utsåg Bildt till statsråd 2006, tyckte jag utnämningen var osannolikt prestigelös och klok. Men undrade hur det skulle fungera.

Skulle verkligen den före detta statsministern kunna låta bli att säga vad han tyckte om den politik som partiledaren för de Nya Moderaterna förde?

Jag tänkte väl i första hand på att Bildt inte skulle klara att hålla tillbaka sina gammelmoderata värderingar.

Att det skulle bli några problem med utrikespolitiken förutsåg jag inte. Jag utgick från att Reinfeldt skulle överlåta den med ensamrätt till Bildt.

Så har det också i huvudsak gått. Reinfeldt har legat lågt och hållit sig till Sverige. Och Bildt har osannolikt nog inte öppet invänt mot Reinfeldts uppgörelse med gammelmoderaterna. I varje fall inte som statsråd.

Fredrik Reinfeldt har höga förtroendesiffror. Säkert mycket därför att han framstår som eftertänksam och föga bombastisk. Det är ofta en dygd.

Men när Ryssland kränker en grannes suveränitet och bryter mot massor med internationella avtal, då är det knappast läge för ledaren för en demokratisk stat att uttrycka förståelse för angriparens motiv.

Det är tillräckligt illa att demokratiska ledare i Europa och USA är totalt maktlösa gentemot den hänsynslöse Putin.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!