Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

K-G Bergström: För tunt för att omvända många

VISBY. Trots att Stefan Löfvens smekmånad med väljarna tycks ha stannat vid 35-37 procent i opinions­mätningarna, en historiskt medioker nivå, hade han inga stora utspel med sig till Almedalen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Inget nyhetsgodis alls till så kallat vanligt folk. Däremot 100 miljoner till företagare i exportstöd och en miljard till pilotförsök med ny miljöteknik.

Det finns ingen anledning att klandra varken honom eller andra rätt nyhetsfattiga partiledare här i Visby. De kommer hit efter ett fullspäckat politiskt år med både vanlig budget och vårbudget för regeringen och ekonomiska motioner för oppositionen. Det är då partierna lägger fram sina viktigaste satsningar.

Det som blir kvar till Almedalen är restposter, före nästa stora kraftsamling i höst då den nya budgetprocessen startar om.

 

Socialdemokraterna har i år dessutom otur med talarordningen. Partiets dag infaller på lördag, då de allra flesta som kommit till Almedalen för olika seminarier redan har åkt hem. Ännu värre blir det nästa år. Då har S sista dagen i veckan. En tröst är möjligen att om nuvarande ordning behålls, så får det största oppositionspartiet inleda Almedalsveckan valåret 2014.

Löfven kunde förvisso gotta sig åt den oenighet som de borgerliga visat upp i Almedalen:

"Har de en allians?", frågade han sig.

 

Men han är väl medveten om att det inte heller i hans eget parti är total harmoni.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedts förnyade utspel om vinstförbud i välfärden, uppmuntrar vinstmotståndare i S. Först i höst i handlingarna inför partikongressen 2013 lovar S-ledaren att partiet definitivt ska sätta ned foten. Och det kan han egentligen inte heller vara riktigt säker på. Partikongressen kan ju köra över partiledningen.

Ett annat problem för S-ledningen är debatten om den svenska och europeiska ekonomin behöver stimuleras. Hittills har den nya S-ledningen i stort sett ställt sig bakom Anders Borgs försiktiga sparsamhetslinje. Tvärtemot till exempel partivännen den nye franske presidenten.

 

Till och med gråsossar som Pär Nuder har undrat varför Magdalena Andersson och Löfven inte hittar gaspedalen. Kanske var det som svar på det, Löfven i sitt tal kritiserade EU-ledarna för att alltför ensidigt ha fokuserat på besparingar.

Ändå var nog premiärtalet i Almedalen alltför tunt för att omvända särskilt många.