Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
K-G Bergström

K-G Bergström: Finns flera konkurrenter om det fina utrikesministerjobbet

Att Margot Wallström längtar tillbaka till politiken är inte särskilt överraskande.

Det gör nog de flesta politiker som slutat före 60 års ålder.

I synnerhet om den ex-politikern inte har något uppdrag som riktigt svarar mot personens kvalifikationer.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Margot Wallström är nu projektdirektör på Svenska Postkodlotteriet och har ett och annat styrelseuppdrag. Det är naturligtvis relativt okvalificerade uppdrag för en som varit vice ordförande i EU-kommissionen och statsråd.

Det anmärkningsvärda är att Wallström så pass öppet berättar att hon gärna vill ha ett politiskt uppdrag efter valet om det blir S-seger. Det strider mot både politisk tradition och etikett. Det hör snarast till spelet att framstå som nödbedd och lätt motvillig.

Jag känner inte Wallström personligen. Därför vet jag inte vilka bevekelsegrunder hon har för sin markering. Möjligen har hon sagt nej så många gånger till att bli partiledare och att göra politisk comeback, att hon nu känner sig tvungen att meddela omvärlden att hon faktiskt ändrat sig och fått tillbaka lusten till politiken.

Det är ju i och för sig ett legitimt förhållningssätt. Ändå är jag inte övertygad om att det är det klokaste. Hon borde ha kunnat skicka den här signalen på ett diskretare sätt.

Det framgår inte exakt vad hon vill göra. Det blev ju känt i veckan att hon gärna hade velat ha ett internationellt uppdrag, som i stället gick till en annan. Men jag utesluter inte att hon gärna skulle vilja bli utrikesminister. Det vore ett logiskt uppdrag för en person som varit EU-kommissionär i över tio år och som efter det fått ett uppdrag direkt av FN:s generalsekreterare.

Jag tror att Margot Wallström skulle passa mycket bra som chef för UD. Hon är personligen charmerande. Hon har fått världsvana efter åren i Bryssel och New York. Hon har gott omdöme.

Problemet för henne är att det finns flera konkurrenter om det fina utrikesministerjobbet, om det skulle bli S-regering. Jan Eliasson framför allt, om han inte anses för gammal.

Han har redan haft jobbet. Att han dessutom nu är FN:s biträdande generalsekreterare gör honom rimligen extra attraktiv.

Men även Carin Jämtin, partisekreteraren, vore väl så kvalificerad som åtskilliga tidigare utrikesministrar. Hon har varit biståndsminister och vet hur det är att jobba med utrikesproblem.

Urban Ahlin är partiets utrikespolitiske talesman och kan förstås inte räknas bort. Men han saknar statsrådserfarenhet och skulle nog ses som en rätt tunn efterträdare till Carl Bildt.

Jämfört med Ahlin är förstås Wallström långt slagkraftigare. Men inte nödvändigtvis i förhållande till Jan Eliasson.

Det finns dessutom ett femte alternativ om Löfven skulle vilja göra som Reinfeldt. Göran Persson vore säkert beredd att offra konsultinkomsterna för att bli utrikesminister.