K-G Bergström

En S-ledare kan se ut hur som helst - bara den tål att få stryk

Publicerad
Uppdaterad
Stryktålighet. Det är en socialdemokratisk partiledares viktigaste egenskap.
Det var Göran Perssons besked i en Agendaintervju nyligen.
Han har rätt. Den som inte klarar kopiöst med kritik och stryk ska inte ens överväga jobbet.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Varje partiledarjobb är utsatt. Det socialdemokratiska det hittills mest påfrestande.
Partiet har varit så stort. Innehållit så många olika åsikter och grupperingar. Dessutom regerat landet så länge att partiledaren/statsministern haft en närmast omänsklig arbets- och ansvarsbörda.
De flesta har inte bara varit stryktåliga.
De har dessutom varit uthålliga.
Per Albin Hansson så uthållig att han dog på sin post. Tage Erlander partiledare och statsminister i 23 år trots ständig oro över sin hälsa. Olof Palme som höll ut över två förlorade val. Och också stupade i ämbetet efter 17 år som chef för partiet.
Sen har visserligen uthålligheten avtagit. Ingvar Carlsson - tio år. Göran Persson - elva år. Mona Sahlin - fyra år.

Men så är också
dagens partiledaruppdrag dubbelt så utsatt som gårdagens.
Det i övrigt helt överordnade kravet är förmåga att hålla ihop partiet. Det har alla lyckats med - bättre eller sämre. Alla torde ha haft upprorsungar att hantera. Olof Palme hade till exempel Dalauppror och Rosornas krig, som också Ingvar Carlsson ärvde. Göran Persson tvingades hötta åt motsträviga kommunalråd och partivänner som tyckte att åtstramningarna på 1990-talet blev för tuffa.
Och Mona Sahlin fick böja sig för uppror från partistyrelsen mot att inte ta med vänsterpartiet i samarbetet hösten 2008.
I övrigt kan en socialdemokratisk partiledare se ut praktiskttaget hur som helst.
Som den folkhemsbyggande landsfadern Per Albin Hansson. Som den mer folkskollärarlike, hypokondriske Tage Erlander. Som överklasspojken Olof Palme. Som lagledaren Ingvar Carlsson med så mycket politisk kraft bakom den föga karismatiska framtoningen. Som den exekutive arbetarpojken Göran Persson med en talekonst som överträffar de alla (även om jag inte hört Per-Albin tala).

De kan vara kvinna som den mediala och orädda Mona Sahlin.
De kan ha vilket privatliv som helst. Som Per-Albin med två kvinnor samtidigt.Eller som den trofaste maken Tage Erlander. Eller som Göran Persson som bytte fru under sin tjänstgöringsperiod.
De kan komma från storstad som Per Albin Hansson, Olof Palme och Mona Sahlin (ja, jag vet att hon inte föddes i Stockholm, men hon växte upp i regionen). Eller från landsort som Tage Erlander, Ingvar Carlsson och Göran Persson.
De kan ha obetydlig utbildning som Per Albin Hansson och Mona Sahlin. Akademiska examina som Tage Erlander, Olof Palme och Ingvar Carlsson. Och oavslutade studier som Göran Persson.
Men alla kunde bli partiledare. För de klarade att hålla ihop partiet. Deklarade motgångar och de kunde anpassa partiet till förändrade krav och villkor. Alla utom en kunde också bli statsminister och i huvudsak sköta sina ämbeten hyggligt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag