Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

K-G Bergström: En politiskt naiv varning

Årets valrörelse riskerar att urarta totalt om man ska döma av intensiteten när det återstår mer än ett halvår.

Sociala medier går i taket när en hamburger-vd varnar för konsekvensen av seger för S och V. Det påstås att han uppmanar sina anställda att rösta borgerligt. Det gör han inte.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Däremot varnar Max vd och hans vice vd för att en seger för Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i valet "vore en fullständig katastrof för oss och branschen och det kommer att få stora konsekvenser för vår tillväxt".

Varningen är politiskt naiv. Arbetsgivare och direktörer är inte sällan lite naiva i politiska frågor.

Det minst sagt lätt aningslösa är att Max-ledningen i sak skriver till sina anställda att hamburgerbranschen är helt beroende av statliga subventioner.

För halverad restaurangmoms och sänkta arbetsgivaravgifter får väl ändå betraktas som subventioner. Det innebär ju att statskassan avstår ett antal miljarder kronor till en bransch som borde klara sig på egen hand. Och som gjort det förut.

Visst finns det försvar för subventionerna. De ger unga jobb. Men att branschen redan blivit så beroende av skattelättnaderna att ett slopande vore "en fullständig katastrof" är naturligtvis nonsens.

Tillräckligt många kommer att köpa även osubventionerade hamburgare för att branschen ska frodas.

Ändå har också direktörer rätt att tycka till om valfrågor. Det kan inte facket som en av parterna på arbetsmarknaden ha något monopol på. De som nu ondgör sig allra mest över Maxdirektörernas inblandning i valrörelsen är de partier som står LO närmast. En organisation som skyfflat in pengar i ett partis valrörelse så länge jag minns.

Nej, lite sans och måtta vore önskvärt även om mycket står på spel för fack, arbetsgivare och partier. Socialdemokraterna bombarderar nu varje dag medierna med utspel med minst sagt dubbelmoraliskt innehåll. S oroar sig för Anders Borgs budgetunderskott men lånar i sitt eget budgetalternativ.

För S vore förstås ännu ett valnederlag något av en katastrof för att låna Maxdirektörens vokabulär. Det skulle innebära tre mandatperioder utan tillgång till Rosenbad. Vid nästa val skulle partiet knappast ha någon med regeringserfarenhet.

Men alliansen är inte mycket bättre. Anders Borg och Fredrik Reinfeldt har senaste året ideligen varnat för de skattehöjningar som rödgrön seger skulle medföra. Och vad gjorde då finansministern själv i veckan?

Jo, lovade skattehöjningar!

Vilken trovärdighet har attackerna på rödgröna skattechocker om det också blir en blå sån. Om än något mindre.

Om det låter så här i januari, finns det då något vett kvar i september?

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!