K-G Bergström

K-G Bergström: En ödeshelg för Reinfeldt

En ödeshelg för Fredrik Reinfeldt har det moderata Sverigemötet i Örebro fredag-lördag kallats.

Och även om statsvetarna nog inte skulle använda så dramatiska beskrivningar, så är mötet med 1 900 aktiva Moderaterna från hela landet utomordentligt viktigt.

Inte bara för Reinfeldt personligen utan för hela alliansen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vintern har varit bister politiskt om inte meteorologiskt. Både Alliansens och Fredrik Reinfeldts opinionssiffror jämförda med oppositionens och S-ledarens har försämrats. Regeringsdugligheten har kunnat ifrågasättas. Socialförsäkringsministern tvingades be riksdagen om ursäkt och göra som den krävt. Försvarsministern är i det värsta blåsväder en alliansminister varit sen Maria Borelius och Cecilia Stegö-Chiló tvingades avgå hösten 2006. Möjligen i konkurrens med Ulf Kristersson innan han kröp till Canossa.

Hur kunde det gå så och så snabbt? Det är ju bara ett  par månader sen alliansen föreföll ohotad och Social demokraterna befann sig i sin värsta kris sen 1917.

Den enkla förklaringen är att orsaken egentligen kan sökas i valet 2010. Det lägger en alltmer förlamande hand över regeringen. Att förlora den egna majoriteten var långt allvarligare än vad borgerliga strateger har velat erkänna. De har hänvisat till att också de flesta social­demokratiska regeringar i modern tid har saknat egen majoritet. Det är förvisso sant. Men Göran Persson hade en de facto-majoritet tack vare uppgörelserna med V och MP och allra först med C. Alliansen saknar organiserat stöd utom i enskilda frågor som invandringspolitiken.

Den borgerliga krisen uppsköts av det kaos som val­nederlaget kastade in Socialdemokraterna i. Först turbulensen kring vem som skulle ersätta Mona Sahlin. Sedan alla turer kring Håkan Juholt. Men när väl partiet gjorde sig av med Juholt och utsåg Stefan Löfven till S-ledare blev de politiska rollerna ombytta.

Trots att Löfven knappt har gjort någonting som ny partiledare. Bara varit allmänt försiktig och raka motsatsen till Juholt. Men det räckte. Att han blev överkörd när han ville utse Sven-Erik Österberg till ny näringspolitisk talesman, har förvisso noterats, men inte så mycket mer.

Att Socialdemokraterna under den nya ledningen läckte ut en fel aktig rapport om utanförskapet, skulle om det skett under Håkan Juholt ha gett stora rubriker. Nu torde det ha förbigått de flesta.

Ovanpå det har Fredrik Reinfeldt drabbats av en personlig kris. Separation. I dag och i morgon kanske han och Filippa träffas - på mötet i Örebro. Frågan är om han har kraften att ta tillbaka det ­politiska initiativet?