K-G Bergström

K-G Bergström: En kalldusch för partiledningen

Stefan Löfven har fått närmast bästa tänkbara utgångsläge inför partikongressen. Stigande opinionssiffror och en motståndare på defensiven.

Demoskops opinionsundersökning är däremot ingen källa till glädje.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I regeringsfrågan är väljarnas besked rena kallduschen för den socialdemokratiska partiledningen. Och svaren om väl- färden ger ingen anledning till lyckorus.

Låt mig börja med regeringsalternativen efter ett eventuellt rödgrönt segerval 2014. Om det har Stefan Löfven hittills inte velat ge något konkret besked. Det har tolkats som att han kanske rentav tänker sig en ren socialdemokratisk regering.

Om det är ambitionen borde han ge upp den fortare än kvickt. Inte ens Socialdemokraterna själva tror längre på det alternativet (bara 28 procent). Det är kanske ännu märkligare än att majoriteten socialdemokrater (55 procent) vill ha alla tre rödgröna partier med i regeringen.

Låt mig förklara. Socialdemokraterna har bara en gång i modern tid och under normala förhållanden delat regeringsmakten - på 1950-talet då S styrde tillsammans med Bondeförbundet. När Mona Sahlin inför valet 2010 bytte strategi och gick fram tillsammans med V och MP var det åtskilliga tunga socialdemokrater som ifrågasatte beslutet.

Men Fredrik Reinfeldt och valen 2006 och 2010 har uppenbart försvagat anhängarnas självförtroende. De tycks inte tro att partiet längre kan regera ensamt. I och för sig en realistisk anpassning till att S numera tycks vara ett 30-35-procentsparti.

Av den socialdemokratiska partiledningens uttalanden och beteende har man ändå kunnat ana att den nog är öppen för ett samarbete med MP. Att bara 17 procent av partifolket föredrar en sådan regering torde vara en kalldusch för Stefan Löfven och Magdalena Andersson.

Det sista de lär vilja ha är en regering där också V ingår. Men det är precis vad majoriteten socialdemokrater vill (55 procent).

Inte heller partisympatisörernas inställning till vinst i välfärden är någon höjdare för partiledaren. Partiet är splittrat i två nästan lika stora hälfter om vinster ska tillåtas eller förbjudas.

Och en majoritet tycker tvärtemot Löfven att bara kommuner och landsting ska få utföra välfärdstjänsterna.

Han ska nog vara tacksam över att det inte är de socialdemokratiska väljarna som får skicka ombud till kongressen utan bara medlemmarna.