Fredrik Reinfeldt under sitt tal. Foto: Jens L'Estrade
Fredrik Reinfeldt under sitt tal. Foto: Jens L'Estrade
K-G Bergström

Detta var Reinfeldts bästa tal

Publicerad

Fredrik Reinfeldts avslutningstal på det moderata Sverigemötet var det bästa tal jag nånsin hört eller sett honom hålla.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kontrasten till Anders Borgs akademiska föredrag var slående. Men han har knappast någon överman bland svenska partiledare idag heller, när han är i den form han visade upp i Göteborg. Han är nu i klass med Alf Svensson och Göran Persson som retoriker. De två största talarna sen Olof Palme.

Carl Bildt var förvisso hygglig i talarstolen. Men det tydliga överklassmärket gjorde att han aldrig kunna tränga igenom till vanligt folk på det sätt som Fredrik Reinfeldt visade sig kunna.

Han talade i nästan en timme. Utan manus. Jag frågade honom under ett mingel på mötet hur han bär sig åt. Han använder inte heller prompter som en del gör, vilket är lite fusk. De kan läsa innantill utan att det syns.

Hans svar var att han helt enkelt tränar så mycket i förväg att han kommer ihåg vad han ska säga. En memoreringsförmåga som är rätt imponerande.

Nu handlar det inte bara om att minnas vad han tänkt ut i förväg. Det märks att han han var förtjust i teater i skolan. Han agerar nu på scenen på ett helt annat sätt än i början av partiledartiden, då han verkade mer spänd.

 

Man skulle kunna tro att han inspirerats av amerikanska politiker. Det har han säkert också gjort. Men faktum är att de inte sällan ”fuskar ” och använder justprompter. Men i övrigt var det närmast amerikansk konventsstämning över Moderatmötets avslutning. Arrangörerna hade också kallat sista dagen valkonvent. Och som av en händelse släpptes hundratals ballonger ner över publiken när Reinfeldt avslutat sitt tal. Precis det jag upplevt så många gånger i amerikanska valrörelser.

Arrangörerna missade inte heller chansen att visa vilka tunga internationela kompisar Reinfeldt har, förmodligen för att kontrastera mot den orutinerade Löfven. Både Angela Merkel och David Cameron skickade TV-hälsningar till stämman.

Innehållsligt då?

Ja Reinfeldt gjorde närmast ett bokslut över två mandatperioder. Inte oväntat visade bokslutet nästan bara överskott:

 

En kvarts miljon fler i jobb jämfört med 2006. Och det är ingen självklarhet att ökad befolkning ger den effekten, sa statsministern i ett uppenbart försök att förekomma Magdalena Andersson. Det har gått långt sämre i flera länder som Nederländerna, Spanien och Danmark t ex.

Folk har fått också fått mer i plånboken. Enligt Reinfeldt har en undersköterska 4000 kr mer i lön rensat för inflation jämfört med 2006.

Och Sverige är enda land i EU som minskat statsskulden i EU.

Trots att arbetslösheten jämfört med 2006 är högre så är sysselsättning och ekonomi Alliansens trumfkort. Det är tack vare att hushållen fått mer pengar som jobben kunnat bli fler trots internationell kris och att exportindustrin sviktat.

Däremot talade förstås inte M-ledaren om privata välfärdsföretag. De är de största hoten mot de borgerliga i valrörelsen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag