Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
K-G Bergström

K-G Bergström: Detta var Reinfeldts bästa tal

Fredrik Reinfeldt under sitt tal.Foto: Jens L'Estrade

Fredrik Reinfeldts avslutningstal på det moderata Sverigemötet var det bästa tal jag nånsin hört eller sett honom hålla.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kontrasten till Anders Borgs akademiska föredrag var slående. Men han har knappast någon överman bland svenska partiledare idag heller, när han är i den form han visade upp i Göteborg. Han är nu i klass med Alf Svensson och Göran Persson som retoriker. De två största talarna sen Olof Palme.

Carl Bildt var förvisso hygglig i talarstolen. Men det tydliga överklassmärket gjorde att han aldrig kunna tränga igenom till vanligt folk på det sätt som Fredrik Reinfeldt visade sig kunna.

Han talade i nästan en timme. Utan manus. Jag frågade honom under ett mingel på mötet hur han bär sig åt. Han använder inte heller prompter som en del gör, vilket är lite fusk. De kan läsa innantill utan att det syns.

Hans svar var att han helt enkelt tränar så mycket i förväg att han kommer ihåg vad han ska säga. En memoreringsförmåga som är rätt imponerande.

Nu handlar det inte bara om att minnas vad han tänkt ut i förväg. Det märks att han han var förtjust i teater i skolan. Han agerar nu på scenen på ett helt annat sätt än i början av partiledartiden, då han verkade mer spänd.

 

Man skulle kunna tro att han inspirerats av amerikanska politiker. Det har han säkert också gjort. Men faktum är att de inte sällan ”fuskar ” och använder justprompter. Men i övrigt var det närmast amerikansk konventsstämning över Moderatmötets avslutning. Arrangörerna hade också kallat sista dagen valkonvent. Och som av en händelse släpptes hundratals ballonger ner över publiken när Reinfeldt avslutat sitt tal. Precis det jag upplevt så många gånger i amerikanska valrörelser.

Arrangörerna missade inte heller chansen att visa vilka tunga internationela kompisar Reinfeldt har, förmodligen för att kontrastera mot den orutinerade Löfven. Både Angela Merkel och David Cameron skickade TV-hälsningar till stämman.

Innehållsligt då?

Ja Reinfeldt gjorde närmast ett bokslut över två mandatperioder. Inte oväntat visade bokslutet nästan bara överskott:

 

En kvarts miljon fler i jobb jämfört med 2006. Och det är ingen självklarhet att ökad befolkning ger den effekten, sa statsministern i ett uppenbart försök att förekomma Magdalena Andersson. Det har gått långt sämre i flera länder som Nederländerna, Spanien och Danmark t ex.

Folk har fått också fått mer i plånboken. Enligt Reinfeldt har en undersköterska 4000 kr mer i lön rensat för inflation jämfört med 2006.

Och Sverige är enda land i EU som minskat statsskulden i EU.

Trots att arbetslösheten jämfört med 2006 är högre så är sysselsättning och ekonomi Alliansens trumfkort. Det är tack vare att hushållen fått mer pengar som jobben kunnat bli fler trots internationell kris och att exportindustrin sviktat.

Däremot talade förstås inte M-ledaren om privata välfärdsföretag. De är de största hoten mot de borgerliga i valrörelsen.