Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

K-G Bergström: Det kan bli ett mardrömsresultat

WASHINGTON. Det är möjligt att ovädret Sandy avgjorde valet.

Men ingen kan veta med säkerhet förrän alla röster är färdigräknade.

Och det finns ett mardrömsresultat som amerikanska folket inte vill vakna upp till i morgon bitti.

En mardröm som då tidigast går över i januari nästa år.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Elektorat

• Det är rent tekniskt den 17 december i år som den amerikanska presidenten väljs av 538 elektorer. Det är dessa elektorer som det amerikanska folket röstar fram i dag, delstat för delstat.

• Hur många elektorer – och därmed hur viktiga varje delstat är för kandidaterna – baseras på befolkningsmängd. Störst är Kalifornien (55 elektorat), följt av Texas (38) och New York och Florida (båda 29).

• En kandidat kan med andra ord ha flest röster nationellt, men ändå förlora valet på färre elektorer.

Valet i nio steg

11.45 Första vallokalen öppen

Den första vallokalen kan öppna tidigt i Massachusetts. Men i övrigt öppnar de flesta vallokaler vid 06.00 eller 07.00 på morgonen, lokal tid på den amerikanska östkusten. 12.00 eller 13.00 svensk tid.

 

12.00 Löpande rapportering

Så kallade exit polls genomförs under dagen. När människor under valdagen lämnar vallokalerna gör mediastationer och undersökningsbolag utfrågningar om vilken kandidat som väljaren röstat på. Till skillnad från vanliga opinionsmätningar anses dessa ha mindre felmarginal. Resultatet presenteras löpande från delstat till delstat.


01.00 Första vallokalen stängd

Vallokaler stänger i de första sex delstaterna. Bland dem den första ”swing”-delstaten, Virginia. Även Georgia, Indiana, Kentucky, South Carolina och Vermont stänger.

 

01.05 Första fingervisningen

Strax efter 01.00 inkommer de första officiella resultaten. Här får amerikanerna en tidig fingervisning om hur kandidaterna skött sitt kampanjande i nyckelstaterna. Det säger framför allt något om Mitt Romney lyckats vinna Virginia, som traditionellt har varit snabbt på att räkna röster, eftersom Obama är liten favorit där.

 

01.30 Ohio har röstat klart

Vallokalerna stänger i tre delstater, inklusive viktiga Ohio och vågmästarstaten North Carolina. Om Ohio blir så jämnt som undersökningarna visat kan resultatet dröja flera dagar. North Carolina är den mest konservativa vågmästardelstaten. Obama vann knappt där 2008 och Romney ser ut att ta hem den i år. Gör han inte det kan det tyda på stora problem för honom.

 

02.00 Florida har röstat klart

Vallokalerna stänger i 16 delstater och District of Columbia. Den största nyckelstaten, Florida, och vågmästardelstaten New Hampshire finns bland dessa. Pennsylvania, som har ansetts säker för Obama, stänger också. Romneys kampanj har satsat stort där och hoppas på en överraskning.

 

04.00 Iowa har röstat klart

Vallokalerna stänger i fyra delstater, inklusive de sista vågmästarstaterna Iowa och Nevada.

 

04.05 Vinnaren kan vara klar

Strax efter 04.00 kan en vinnare vara klar, beroende på vem som vunnit vilka stater och hur snabbt de officiella resultaten inkommit. Om Romney förlorat Florida och Ohio är det till exempel över, till Obamas fördel. Har Romney vunnit både Florida och Ohio kan han helt plötsligt stå som vinnare.

 

07.00 Sista vallokalen stängd

Den sista vallokalen stänger, i Alaska. Beroende på hur tufft det varit med kontrollräkningen i delstater som Ohio, kommer Alaskas resultat inte att spela någon roll. Det är redan en Romney-säker delstat, och har bara tre elektorat.

Mardrömmen är oavgjort resultat. För det är faktiskt fullt möjligt.

De så kallade grundlagsfäderna, de som på 1700-talet skrev den amerikanska konstitutionen, har fått mycket beröm för sitt verk. De åstadkom en beundransvärd maktfördelning både mellan dömande, exekutiv och lagstiftande makt och mellan federal och delstatlig makt.

Men de missade en, som det kan tyckas, självklar sak. De insåg inte att i demokratiska beslutsfora är det önskvärt att ha udda antal ledamöter.

Senaten har till exempel 100 ledamöter, men där finns en talman som kan avgöra (vicepresidenten märkligt nog). Men värre är att det elektorskollegium som utser presidenten inte heller har udda antal. Det betyder att det faktiskt kan bli dött lopp. I det läget är det representanthuset som utser president. Det skulle leda till att Mitt Romney väljs. För republikanerna har stöd i flest delstater. Men vicepresident ska utses av senaten. Där har demokraterna majoritet. Då blir demokraten Joe Biden vicepresident.

Den politiska skvadern Mitt Romney/Joe Biden är då ett faktum.

 

Självklart är det här inget särskilt ­sannolikt scenario. Men det var inte heller den jämviktsriksdag Sverige hade 1973-76 . Den kallades också lotteri­riksdagen, eftersom lotten då och då fick avgöra. De politiker som arbetade fram den nya enkammarriksdagen förbisåg att ett jämt antal ledamöter kunde resultera i oavgjort. Men de svenska politikerna korrigerade snabbt sina misstag. Numera har riksdagen 349 ledamöter.

 

Varför det inte skett i USA kan man undra. Ja ett skäl kan vara att det är svårt att ändra i konstitutionen. Det krävs två tredjedelar majoritet i de två kamrarna i kongressen men dessutom ska tre fjärdedelar av delstaterna ratificera ett så kallat författningstillägg.

Det finns ännu ett problem med elektorerna. De väljs för att rösta på en presidentkandidat. Men det går inte att hindra dem från att sedan ändra sig när elektorerna röstar, vilket sker först den 17 december. Det har faktiskt inträffat nio gånger sen år 1900. Otrogna elektorer kallas fenomenet.

En tredje uppenbar svaghet i valsystemet är att det är fullt möjligt att en presidentkandidat får flest röster i hela landet, men att den andre får flest elektorer. Det skedde 2000 och kan inte uteslutas i år heller.

Låt oss hoppas att det av ­naturkatastrofer och ekonomiska kriser plågade folket ska slippa se något av detta inträffa i år.

Senaste opinionsundersökningarna tyder på Obamaseger.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!