K-G Bergström

Det går knappt att lita på några besked

Publicerad
Uppdaterad
Är det här Socialdemokraternas värsta kris - värre än till exempel Ebbe Carlsson- och Geijeraffärerna, frågade en ung läsare mig i dag.
Jag blev svaret skyldig. Det är alltid svårt att jämföra nutid med dåtid.
Men jag lutar nog åt att ingen tidigare socialdemokratisk partiledare varit så svag som Håkan Juholt är i dag.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Visst hade Tage Erlander problem. Han såg sig ju tvungen att ta in Bondeförbundet i regeringen på 50-talet. Och 1966 led han ett svidande nederlag i valet, efter ett osannolikt okänsligt svar i partiledarintervjun inför valet. Han var själv beredd att avgå, men partiet ville ha honom kvar.
Olof Palme förlorade valet 1976 och Socialdemokraterna förlorade regeringsmakten, men någon kris för honom personligen ledde inte nederlaget till.
Ingvar Carlsson tvingades lämna in regeringens avskedsansökan 1990, men jag minns inte att någon krävde hans avgång. Han återkom ju senare. Men inte heller valförlusten 1991, ledde till någon allvarlig kris för Carlsson.
Göran Perssons första år som statsminister var katastrofala. Missnöjet med krissaneringen efter den misslyckade borgerliga ekonomiska politiken, tärde på förtroendet. Men inte heller han var på allvar hotad.
En gemensam nämnare för alla tre var att de för det mesta hade regeringsmakten. Det gjorde det lättare att rida ut kriser.
En oppositionsledare har mycket mer begränsad verktygslåda. Har inte heller den godisbutik som regeringskansliet också kan utgöra. Det fick Mona Sahlin erfara. Och Håkan Juholt gör det nu. Men till skillnad från alla sina företrädare har Juholt ingen statsrådserfarenhet. Han är den mest orutinerade partiledare Socialdemokraterna valt i modern tid. Vi ser följderna av hans bristande erfarenhet praktiskt taget varje dag.
Men det allvarligaste för honom, som Expressens nyhetsartiklar visar i dag är att det knappt längre går att lita på några besked från S-ledaren. Vi har sett det tidigare i höst. Det må ha gällt uttalanden om socialbidrag eller skolsegregation. När kolleg e r har kollat hans uttalanden, har de visat sig felaktiga.
Jag har bevakat socialdemokratiska partiledare från Olof Palme och framåt. Ingen av Juholts företrädare har varit otillförlitlig i sina offentliga besked.
Om det beror på att Juholt är okunnigare än sina företrädare, låter jag vara osagt.
Men det kan inte uteslutas.
Han har ju ytterst smal allmänpolitisk meritlista. Det kan också handla om hans egen erkända yvighet.
I alla händelser är det förödande för ett partis trovärdighet, om det inte går att lita på det dess högste företrädare säger.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag