Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
K-G Bergström

K-G Bergström: Den partipolitiska oerfarenheten som visar sig nu

Det är en till synes förbryllande och mot­sägelsefull opinionsmätning som TV4/Novus presenterar i dag.

Man skulle ju kunna tro att efter en höst med varsel som fördystrar julen för tusentals hushåll, skulle väljarna vända sin besvikelse mot regeringen och fly till den rödgröna oppositionen. Men icke så.

Tvärtom backar samtliga rödgröna partier och deras försprång till alliansen krymper.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

För S-ledaren är undersökningen dyster läsning. Socialdemokraterna är nere på 32,2 procent. Stefan Löfven minns förmodligen vad som hände under den förra mandatperioden. Möjligen med bävan. Mona Sahlin dominerade stort fram till krisen hösten 2008. Hon hade till och med opinionssiffror över 40 procent.

Men när krisen slog till backade S och oppositionen, medan alliansen fick nytt liv.

Nu var inte regeringens hantering av krisen enda förklaringen. Den ansågs förvisso bra. Men väl så viktig för Sahlins kräftgång var att hon och partiet schabblade om vem man skulle ha som partner. Först bara MP, men efter revolt i partistyrelsen så fick även V vara med.

Någon sådan tabbe torde inte Löfven göra. Men det är alarmerande för en socialdemokratisk ledare att partiet mitt i en djup kris med stigande arbetslöshet inte lyfter utan snarare dalar.

Jobben har dessutom ansetts vara den före detta Metallbasens bästa gren. Ändå har han inte lyckats profitera på varselvågen.

Strängt taget har Stefan Löfven förlorat hösten partipolitiskt. Jag tror att det är hans relativa partipolitiska oerfarenhet som visar sig.

Han har inte skolats in i hur man rycker åt sig det politiska initiativet - tar sig in på första sidor och toppar rapport.

Och det räcker inte att Magdalena Andersson då och då gläfser.

 

Höstens segrare är väl snarast Jimmie Åkesson, vars parti delar tredjeplatsen med MP, men i flera andra undersökningar är ensamt på bronsplatsen. Möjligen har Socialdemokraterna under Stefan Löfven blivit för lika Moderaterna för att väljarna ska se S som det självklara oppositionsalternativet.

Även om Fredrik Reinfeldts parti backar något (- 0,3) så har han anledning att vara rätt belåten med hösten.

Trots att hans finansminister gjorde en så kapital fel­bedömning av den ekonomin, så sent som i september. Hos Novus ökar de tre övriga allianspartierna, framför allt C och FP. Men C ska inte ropa faran över. Undersökningen gjordes före utspelen om plattare skatt och fri invandring.

MP har imponerande höga opinionssiffror. Imponerande därför att partiet just nu saknar egentlig ledning. Båda språkrören är föräldralediga.

Men ledarna har egentligen aldrig varit lika viktiga för de gröna som för andra partier.