Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
K-G Bergström

K-G Bergström: Blev en dålig dag för Löfven

Onsdagen blev en dålig dag för Stefan Löfven.

Det började annars ganska lovande.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Centern föreföll i morse att undanröja ett hot mot hans möjligheter att få igenom sin budget. Fredrik Reinfeldt varnade redan före valet att de borgerliga kan tänkas ge igen för att de rödgröna och SD ifjol stoppade ett av regeringens förslag i budgeten om höjd brytpunkt. Folkpartiets Carl B Hamilton har varit inne på liknande tankegångar.

Men så i morse sa Centerns chefsekonom Martin Ådahl till DN att ”vi har försvarat budgetens integritet hela tiden. Det kommer vi att göra nu också”. Partiet skulle alltså inte rycka ut några bitar ur den rödgröna budgeten och sen fälla dem tillsammans med SD var innebörden.

Sen fick Löfven som förste partiledare träffa talmannen. Efter det meddelade han föga överraskande att han är beredd att sondera möjligheterna att bilda en rödgrön regering.

Men efter det började motgångarna. Jimmie Åkesson sa att visst kommer SD i första hand att rösta på sitt eget budgetförslag. Men sen kom det nya. Tidigare har SD enligt urgammal riksdagspraxis lagt ner sina röster i slutvoteringen mellan det borgerliga och röda förslaget. Nu sa SD-ledaren att det inte kunde uteslutas att partiet nu röstar för något av slutförslagen:

”Vi kan tvingas att välja det budgetförslag som är minst skadligt för Sverige”.

Det torde ha varit det sista Stefan Löfven ville höra. Visserligen är det inte givet att SD i så fall skulle rösta för alliansens förslag. Det kommer att innehålla ökade anslag till flyktingmottagande, vilket borde vara omöjligt att godta för SD. Den rödgröna budgeten torde innehålla flera förslag som SD gillar till exempel minskad klyfta mellan pensionärers skatt och löntagares och bättre a-kassa.

Men blotta ovissheten om vad som sker i budgetomröstningen är förstås ytterst oroande för S-ledaren.

Men de dåliga nyheterna var inte slut med det. I Aktuellt uppenbarade sig Löfvens tilltänkta borgerliga stödtrupper – C och FP. Annie Lööf och Jan Björklund förkunnade visserligen att S och MP borde kunna få igenom sin budget om V ställer sig bakom den. De trodde inte att SD hade något intresse att kasta ut landet i kaos genom att rösta mot S-MP budgeten.

Däremot uteslöt ingen av de två partiledarna att enskilda förslag i den rödgröna budgeten rycks ut och förkastas av alliansen och därmed fäller dem om SD röstar på samma sätt.

Annie Lööf menade att det har skett en praxisförskjutning i och med den rödgröna oppositionens hantering av budgeten ifjol.

”Jag vill inte utesluta någonting”, sa centerledaren och anslöt sig till FP-ledarens hårda linje samtidigt som hon körde över sin chefsekonom.

Att Jonas Sjöstedt under onsdagen kaxade upp sig ytterligare kunde knappast göra Löfven gladare. V tänker förhandla om en rödgrön budgeten först när det finns ett fullständigt budgetförslag, sa vänsterledaren. Det innebär svårare förhandlingar eftersom V då har alla kort på bordet innan partiet ska ta ställning. Det gör det svårare för Löfven/Andersson att dribbla bort vänsterpartisterna.