K-G Bergström

Årets valprocess ännu värre än förra året

Publicerad
Uppdaterad
Av allt att döma har socialdemokraternas verkställande utskott agerat berömvärt snabbt.
På mindre än en vecka har det skakat fram en ny partiledare.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Ändå är både fjolåret och det här året ännu ett exempel på att Socialdemokraterna är som allra sämst i opposition. Jag tror till och med att någon tidigare socialdemokratisk höjdare har sagt: "vi är bättre på att regera än att opponera".
Som en positiv förklaring kan ju sägas att partiet i modern tid också haft mer vana vid regeringsrollen än oppositionsrollen. Sen 1932 har partiet regerat i cirka 65 år och varit i opposition i knappt 15.
Men det handlar inte bara om ovana. I opposition tycks partiets sämsta sidor visa sig. Öppna motsättningar har förvisso förekommit under regeringsår med EU och eurofrågan som avskräckande exempel. Men i övrigt har ändå regeringsmakten fungerat som ett kitt som i varje fall dolt sprickorna. Socialdemokraterna har dessutom aldrig gjort dåliga ledarval när de har haft statsministerposten.

Nu har partiet i opposition lyckats med konststycket att göra två misslyckade partiledarval. Jag anser i och för sig inte att Mona Sahlin hade behövt bli en misslyckad partiledare. Hon gjorde rätt analys. S borde inte ha med Vänsterpartiet i en allians inför valet 2010. Men hon lät sig överköras. Det var hennes grava misstag. Men huvudansvariga är de krafter i partiet som krävde att Lars Ohly skulle få vara med. Det och inte Mona Sahlins person orsakade valkatastrofen.
Valet av Håkan Juholt var ett långt allvarligare misstag. Han hade inte ens erfarenhet och kvalifikationer för att bli partiledare. Frågan är verkligen om en socialdemokratisk valberedning hade föreslagit honom om han samtidigt skulle ha blivit statsminister.
Med all reservation för att vi ännu inte vet vem som tar över så förefaller årets valprocess i vissa avseenden vara ännu värre än fjolårets. Tempot är förvisso högre. Men kandidatfältet sämre och mer begränsat såvida det inte finns okända jokrar.

När VU enligt uppgift har tillfrågat relativt mediokra gamla statsråd som Anders Sundström och Ulrica Messing. När partimedlemmar föreslår Jan Eliasson som aldrig ägnat sig åt inrikespolitik så är det ett fattigdomsbevis. Dels tyder det på en brist på kompetenta personer dels på att de kompetenta inte av olika skäl kommer i fråga eller vill.
Thomas Östros, Sven-Erik Österberg, Mikael Damberg, Pär Nuder, Carin Jämtin, Thomas Bodström och Leif Pagrotsky uppfyller samtliga alla rimliga kompetenskrav. Ändå tycks ingen av dem ha varit möjlig, i varje fall i det skede då Anders Sundström och Ulrica Messing blev kontaktade. Vad som har skett sen dess vet vi inte.
Därmed är vi inne på nästa problem. Den slutna och toppstyrda process som också årets val genomförs i.
Visst är distriktsordföranden och partistyrelseledamöter delaktiga. Men det är långt till V:s och C:s öppna process under hösten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag