Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
K-G Bergström

K-G Bergström: Är Kinberg Batra en vinnare eller en förlorare?

Så har den moderata valberedningen bestämt sig. Den fann att det var svårt att tänka sig en kandidat med starkare stöd än Anna Kinberg Batra.

Det må så vara. Frågan är snarare, är hon en vinnare eller förlorare? En ny Fredrik Reinfeldt, Gösta Bohman, Ulf Adelsohn eller Carl Bildt. Eller ve och fasa för partiet. En ny Gunnar Heckscher, Yngve Holmberg eller Bo Lundgren.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ingen vet. Karriärmässigt har hon åtskilliga likheter med Fredrik Reinfeldt. Hon var kraftigt nyliberal när hon var yngre. Har motionerat i riksdagen om amnesti för gömda flyktingar, marknadshyror, slopande av regler för arbetstider och affärers öppettider och att källskatten ska slopas. Arbetsgivaren ska inte dra skatten. Det ska medborgaren göra för att påminnas om hur mycket av lönen som går bort i skatt.

Fredrik Reinfeldt skrev i sin ungdom boken ” Det sovande folket ”. Där pläderade han för övergivande av den generella välfärdspolitiken, kraftiga skattesänkningar och minskat statligt åtagande när det gällde utbildning, lagstiftning, kultur och medier.

Båda är utbildade ekonomer. Kinberg Batra dock med examen från den finare Handelshögskolan. Hon har också en något mer överklassig bakgrund. Uppvuxen i Djursholm.

Båda uttrycker sig försiktigt. Och ger ett seriöst alternativt tråkigt intryck.

Ändå finns det andra skillnader än könet. Fredrik Reinfeldt blev ordförande i Moderata Ungdomsförbundet. Det blev inte Kinberg Batra. Hon höll dessutom på Reinfeldts rival i striden om Muf-posten.

Den avgående partiledaren är avsevärt mycket bättre debattör. Repliksnabbare och med ett ordförråd som få andra partiledare. Han visade sig också vara den djärvaste moderate partiledaren i modern tid. Han vågade sig på att omvandla det gamla överklasspartiet till ett medelklassparti i mitten.

Det är omöjligt att veta hur stark och självständig Kinberg Batra är. Hittills har hon i huvudsak gett ett hyperkontrollerat intryck. En försiktig politiker som gör allt för att undvika misstag. Möjligen en lärdom av hennes klassiska tavla 1998, då hon talade om stockholmare som smartare än lantisar.

Nu behöver förstås inte Reinfeldts efterträdare göra om hans bravad. Partiets omvandling är ju genomförd. Men det finns en helig ko som åtskilliga moderater skulle vilja se slaktad av den nya partiledaren – nuvarande generösa invandringspolitik.

Från att till en början ha ställt rätt tuffa försörjningskrav för anhöriga som ville invandra, gjorde så småningom Reinfeldt upp med MP om en mycket generös migrationspolitik. Och de mindre borgerliga partierna såg också till att M inte fick igenom sin anhörigpolitik.

Som av en händelse finns nu en moderat motion om skärpta försörjningskrav för anhöriga i riksdagen. Många moderata kommunalpolitiker vill också ha färre flyktingar att ta hand om.

Valtaktiskt skulle partiet förmodligen tjäna på en restriktivare migrationspolitik. Det stora nederlaget i höstens val berodde i huvudsak på förluster till SD.

På dagens presskonferens gavs dock inga antydningar om någon ändring. Det gäller att förbättra integrationen var Kinberg Batras besked. Inget om minskade volymer. Asylpolitiken ligger fast.

Det var i och för sig väntade besked. Hon kan inte ändra alliansens gemensamma position utan vidare. Dessutom ska man minnas att hon 2001 ville ge amnesti till gömda flyktingar, så man kan ana att hon är helhjärtat för en generös invandring.