Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

Jimmie Åkesson talade för döva öron

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jimmie Åkessons Almedalstal blev ett frontalangrepp på Socialdemokraterna:

”Margot Wallström och Stefan Löfven: Ni raserade folkhemmet – vi bygger på nytt”. Det var bara ett exempel på kritiken.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Han utmanade också statsministern om välfärden. Löfven vill ju göra valet till en folkomröstning om den. Sen räknade han upp område efter område som borde ha fått mer pengar, men där pengarna i stället gått till asylinvandring.

Men också andra än Socialdemokrater blev måltavla:

”Jag är livrädd för att verklighetsfrånvända människor som Stefan Löfven, Gustav Fridolin, Jonas Sjöstedt, Annie Lööf och Jan Björklund ska få fortsatt förtroende att styra vårt land mot katastrof…”, sa han.

Av och till har ledande Sverigedemokrater under sommaren sagt sig vara beredda att rösta för en S-regering. Men här visade Åkesson tydligt, vilka som är de enda han litar på som regeringsbildare. Det var bara Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor som inte tillhörde de verklighetsfrånvända partiledarna.

Ändå kommer säkert fortsatta hot/löften i regeringsfrågan att komma med annan innebörd. Men det är förstås i grunden bara taktik för att inte visa sig alltför underdånig gentemot M.

Samtidigt är det uppenbart att ledande SD-are också är oense. Partiledaren sa i dag på en presskonferens att det ska vara obligatoriskt med utvisning av grovt kriminella  utlandsfödda. Men när hans partisekreterare Richard Jomshof framträdde på Expressens scen var beskedet ett annat. ”Det ska räcka med småförseelser för att bli utvisad. Och kriminella ska utvisas även om de riskerar dödsstraff i sina hemländer. När Jimmie Åkesson framträdde på samma scen en stund senare, sa han nej till Jomshofs båda krav.

Men det var inte bara riksdagspartierna som sågades i Åkessons tal. De nazister som stört ordningen i Visby, kallade han ”ett gäng fega töntar”. Och trots partiets bruna rötter eller kanske just därför sa han:

”Nazismen saknar allt existensberättigande i ett demokratiskt samhälle.”

SD-ledaren hade förstås med sig en nyhet, men han medgav att det handlade om en liten, liten reform. 125 miljoner kronor ska satsas på utökat ROT-avdrag  för inbrottslarm.

Också alliansen oroar sig för inbrotten, men på deras presskonferens här i torsdags, föreslog de ett års fängelse minst för inbrott. Troligen mer avskräckande.

Annars var det mest påtagliga i Jimmie Åkessons show det närmast euforiska självtroende som han utstrålar just nu:

Vi har vår egen segerfest, sa han apropå att det inte blev någon  sådan för fotbollslandslaget. Och han tillade segervisst: Valåret 2018 är Sverigedemokraternas år.

Mot den bakgrunden blev hans slutkläm närmast patetisk. Han vädjade till alla de andra partiledarna, av vilka han ju strax före beskrivit de flesta som verklighetsfrämmande, om ett vuxet samtal. 

Det var ju en referens till Ulf Kristersson, men inte ens han hade uppträtt vuxet mot SD. För i hans tal i söndags gick han till hårt angrepp på SD.

Men nu vädjade Åkesson närmast som en desperat friare om att de andra ändå ska prata med honom. 

”Sverige måste kunna regeras även efter den 9 september. Låt oss ha ett vuxet samtal – på riktigt ”!

Jag tror att han talade för döva öron.

LÄS MER: Allt om Almedalen 2018 

Missa inga nyheter från Almedalen – aktivera Expressens politik-pushar i din Expressen-app!

Här kan du anmäla dig till Almedalsbrevet – få Visbys snabbaste och bästa nyhetsbrev!