Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
K-G Bergström

Jag tror att Åkesson felbedömde Skavlan

Jag tror att SD-ledaren felbedömde den norske programledaren. Fredrik Skavlan är ju inte precis känd som någon skjutjärnsreporter.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Var det smart av Jimmie Åkesson att ställa upp i Skavlan och tala ut om sin sjukdom? Och varför gjorde han det ?

Jag har hela tiden utgått från att Åkesson valde Skavlan för att han räknade med en mildare behandling där än på en vanlig presskonferens med politiska reportrar. Fredrik Skavlan är ju inte precis känd som någon skjutjärnsreporter.

Men jag tror att SD-ledaren felbedömde den norske programledaren. Jag tycker att han gjorde ett utmärkt jobb. Han hade uppenbara ifrågasättande avsikter utan att den för den skull gå för långt.

Om det var smart att ställa upp är därför inte lika enkelt att besvara. För de flesta politiker, oavsett om de hetat Jens Stoltenberg, Erna Solberg, Carl Bildt, Stefan Löfven etcetera har det varit en fördel att göra det. Programledaren har uppenbart inte känt samma tryck på att vara kritisk mot dem.

SD-ledaren konstaterade också i programmet att han inte vet om det gynnar honom politiskt att så öppet berätta om sin sjukdom och att han tar antidepressiva mediciner.

Vore han ledare för ett traditionellt riksdagsparti tror jag inte det skulle skada honom. En tidigare statsminister i Norge, Kjell Magne Bondevik, var en tid sjukskriven av samma skäl som Jimmie Åkesson. Bondevik kom tillbaka. Knappast med mindre sympatier.

Till och med i den militära machovärlden är det nu okay att sjukskriva sig för utbrändhet. Det gjorde ju ÖB av alla för en tid sen.

Men i högerextrema eller högerpopulistiska partier brukar det anses att förståelsen för mänsklig svaghet är mindre.

Åkesson sa i programmet att ” det finns en anledning till att andra (underförstått politiker, antar jag) väljer att inte tala om det här och det är ju att man som politisk ledare uppfattas som svag.”

Så det kan mycket väl vara en diskutabel fördel i delar av partiet att öppet medge psykiska besvär. Men ärlighet varar ändå långt i Sverige. Jag kan tänka mig att utanför den hårda kärnan i SD väckte framträdandet sympati.

Jimmie Åkesson beskrev i de klipp som spreds tidigare i veckan ur intervjun sin återkomst som någon slags arbetsträning. Han kommer inte att omedelbart kasta sig ut i hårda offentliga debatter. I stället partiets inre arbete. Jag är inte så övertygad om att det är så mycket lindrigare.

SD har ett mycket knepigt akut ärende på sammanträdesbordet. Ska vice ordföranden i ungdomsförbundet och den nye ordföranden i Stockholmsdistriktet, William Hahne, uteslutas ur partiet ?

Formellt därför att han påstås ha använt medlemsregistret på ett felaktigt sätt för att värva röster. Reellt därför att han och ungdomsförbundet anses företräda en alltför nationalistisk linje.

Men att utesluta en politiker som nyss vunnit medlemmarnas förtroende i en ordförandestrid i landets huvudstad, kan lätt ses som ett övergrepp på medlemsdemokratin. Inte lätt för en nyss sjukskriven partiledare att ta den fajten.