Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
K-G Bergström

Inte optimalt – M
behöver en kvinna

Att utse rätt partiledare tillhör det svårare i politiken. Fråga Socialdemokraterna som valde Håkan Juholt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Och även om Daniel Suhonen i sin nya bok gör sitt bästa för att rehabilitera honom, så hade det egentligen varit mer relevant att kritisera att han tillsattes, inte att han avsattes.

Men man kan i ännu högre grad peka på Moderaterna som exempel på hur svårt det är att hitta rätt ledare. S har trots allt bara ett misstag i modern tid. Moderaterna har tre.

1. Gunnar Heckscher som i början av 1960-talet valdes att ta över efter den folklige Jarl Hjalmarsson.

2. Hans efterträdare hette Yngve Holmberg och lyckades göra sig så impopulär att han utmanades om ledarskapet och förlorade mot Gösta Bohman.

3. Bo Lundgren var en uppskattad och kompetent skatte- och bankminister i Bildtregeringen 1991-94. Partiet valde honom till Carl Bildts efterträdare. Det var inte så klokt. I hans enda val backade M från 22,9 procent till 15,2.

Frågan är om partiet lyckas bättre den här gången. Det anmärkningsvärda är hur smalt startfältet är redan nu. Efter Catharina Elmsäter-Svärds avhopp i går återstår egentligen bara en kandidat som i varje fall inte sagt nej. Gruppledaren i riksdagen Anna Kinberg Batra. Trots en gedigen politisk karriär är hon knappast välkänd. Jag tippar att de lite mindre politiskt intresserade känner till henne, om de gör det, i första hand därför att hon är gift med komikern David Batra och i andra hand för ett av de famösaste uttalanden av en svensk politiker. "Stockholmare är smartare än lantisar" som hon sa i ett tidigt skede av sin karriär.

Man kan ana att Fredrik Reinfeldt och partiledningen gärna ser henne som ny partiledare på stämman i mars 2015. Hon har fått gratischanser som ingen annan genom att hon fått vikariera för honom under hösten. Det har hon klarat bra. Inte glänsande men gediget som till exempel debatten i "Aktuellt" häromdagen med Magdalena Andersson.

Men så är Kinberg Batra välutbildad - civilekonom från Handelshögskolan. Ändå är det långt ifrån givet att hon vore det optimala valet. Hon saknar statsrådserfarenhet - ett klart handicap. Hon är inte direkt karismatisk. En och annan kan också tycka att hon är lite "von oben"-aktig. Det tycker inte jag. Men det spelar inte så stor roll om hon har en sån framtoning i tv. Hon är visserligen född i proletära Skärholmen utanför Stockholm men uppväxt i Djursholm.

En bakgrund som mer påminner om gamla moderaters än vad nya Moderater borde ha.

Förre socialförsäkringsministern Ulf Kristersson tycker jag är debattskickligare och kunnigare i sakfrågorna. Men jag tror inte att han blir aktuell även om han skulle ändra sitt nuvarande nej till ja.

Moderaterna behöver en kvinna. Fem av de åtta riksdagspartierna har eller har haft kvinnliga partiledare - S, V, MP, C och FP. M, KD och SD har alltid letts av män. Som av en händelse har också M fler manliga väljare än kvinnliga.