Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

K-G Bergström

Inget tyder på att S klarar sitt löfte om EU:s lägsta arbetslöshet

Magdalena Andersson berättade att sysselsättningsgraden är den högsta på 25 år.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN

Idag presenterade regeringen Socialdemokraternas bästa kampanjbudskap inför valet. Det skedde traditionsenligt i en timrad lada på Harpsund. Formellt står förstås hela regeringen inklusive MP bakom den nya prognosen för ekonomin. Men det är socialdemokraten Andersson som styrt över den ekonomiska politiken under mandatperioden. Det är också hennes parti som tjänar eller förlorar på hur ekonomin fungerar.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var egentligen inga överraskningar i hennes budskap. Som väntat skrev hon upp prognoserna något jämfört med den tidigare. Tillväxten ökar i år med 2,9 procent. Budgetöverskottet stiger till 1 procent. Arbetslösheten är nu nere i 6,2 procent.

Men trots frånvaron av oväntat innehåll, så är dagens besked en tillgång  för S i valrörelsens slutskede. Finansministern kunde berätta att sysselsättningsgraden är den högsta på 25 år, andelen som lever på bidrag den lägsta sen 1981 och statsskulden den lägsta sen 1977.

Sen finns det förstås smolk i glädjebägaren. Det finns inget som tyder på att S klarar sitt löfte om EU:s lägsta arbetslöshet 2020, även om Magdalena Andersson pratade om att det räcker med att 200.000 fler får jobb och att dagens prognos utgår från att inget särskilt görs. Underförstått det kommer en S-regering att göra.

Men hon har förstås inget annat val än att försöka intala allmänheten att målet är inom räckhåll, trots att det är uppenbart orealistiskt. Sverige har ju i stället ramlat ner i EU-tabellen över arbetslöshet.


Oppositionens kritik var ungefär lika förväntad som finansministerns. Regeringen har inte förberett Sverige för den lågkonjunktur som kommer. Man har slösat för mycket i högkonjunktur och inte genomfört de strukturreformer som behövs.

Det har flitigt spekulerats i att Socialdemokraterna har ett trumfess kvar att spela ut före valet. Något som ska kunna vända den dystra opinionstrend som partiet befinner sig i. Något  som påverkar folks välfärd, eftersom valet proklamerats som en folkomröstning just om den.

Idag meddelade finansministern att det finns ungefär 25-26 miljarder i utrymme för reformer nästa år. Av det har redan 20 miljarder intecknats. Kvar blir 5-6 miljarder kronor till ytterligare valfläsk. Återstår att se vad och vilken effekt det får.


Även om ekonomin är en stor tillgång för S i valet, trots att högkonjunkturen förstås är huvudorsaken till att det går så bra, så är det inte givet att det avgör valet. Sveriges ekonomi har visserligen blivit viktigare för väljarna. I Demoskops tabell över väljarnas viktigaste sakfrågor som presenterades för nån vecka sen hade den tagit sig in på femte plats. Det skulle kunna gynna Socialdemokraterna. Problemet för S är dock att fortfarande har Moderaterna högre förtroende i grenen Sveriges ekonomi än Socialdemokraterna, vilket förstås talar mot.

Samtidigt är de borgerligas historiska record uselt. Varje borgerlig regering i modern tid har lämnat budgetunderskott efter sig.