Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

Ingen tillfällighet – MP har straffats hårt av reträtter

Utbildningsminister Gustav Fridolin talade på måndagen under Järvaveckan. Foto: / SVEN LINDWALL
Fridolin på scenen. Foto: SVEN LINDWALL

Det var utbildningsminister Gustav Fridolin som talade. Men han lät mer som  miljö- och klimatminister, när han talade på politikerveckan i Järva i kväll. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Klimatförändringarna är det som människorna har högst upp sin oroslista, sa Fridolin. 2016 var det varmaste året, Nordpolen kan komma att vara isfri på sommaren om 20 år.

Och även Sverige berörs. Det är bara 14 av landets 290 kommuner som rapporterar normala grundvattennivåer, hävdade Fridolin.

På sin egen privata oroslista placerade han uppenbart USA:s president Donald Trump högt. Att USA går ifrån Parisavtalet är ”oansvarigt och obegripligt”.

Det var ingen tillfällighet att Gustav Fridolin inledde Järvatalet med miljö och klimat. Partiet har straffats hårt av reträtter och svek i regeringen. Framför allt brunkolet och migrationspolitiken som hamnat på europeisk miniminivå. När partiet slickade sina sår på partikongressen nyligen, var en tydlig slutsats att MP ska återgå till sitt ursprung. Denna back to basics – strategi innebär att prio 1 är miljö och klimat.

En glad utbildningsminister i Järva. Foto: SVEN LINDWALL

I kväll fick vi en försmak på hur miljöpartisterna kommer att låta i valrörelsen. Visst talade Fridolin om annat som skola, rasism och brottslighet. Men det var mer pliktskyldigt. 

Han hade dessutom otur med timingen i sitt avsnitt om alla kraftfulla insatser som regeringen gjort för att bekämpa kriminaliteten. Samma dag avslöjade DN att antalet särskilt utsatta områden i Sverige nu utökas från femton för knappt två år sen till 23. 

 

LÄS MER: "Inte tryggt att lämna barnen i skolan i Tensta" 

 

Gustav Fridolins stora utspel i dag var annars att prao ska bli obligatoriskt. Nu uppges tjugo procent av kommunerna inte skicka eleverna på praktisk yrkesorientering. Även om många har ifrågasatt värdet av prao genom åren så verkar det inte bli några problem att få stöd för förslaget i riksdagen. 

Mitt och andras intryck är ju annars att de stackars eleverna får sitta och titta på hur andra arbetar utan att egentligen få prova  på hur det är själva. En förutsättning för att ett obligatoriskt prao ska fungera som det är tänkt, måste vara att företagen har/får resurser att göra praktiktiden meningsfull.

Utbildningsminister Gustav Fridolin. Foto: SVEN LINDWALL

Precis som hos Jan Björklund i går fanns personliga inslag i Fridolins tal. 

Den här gången var det en morfar som fick bli exempel på hur det gick att resa sig från rent armod till en framgångsrik karriär som slutade med egen herrekipering.

Men det var nog ett undantag. Fridolins tal var dystrare än Björklunds. Dessutom fick kampen mot religiös extremism högre prioritet i den liberala förkunnelsen än i den miljöpartistiska.

Ändå var det som vanligt ett retoriskt skickligt tal.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!