Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
K-G Bergström

Hon höjer priset för väljare – glassar själv i business class

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Expressens avslöjande om Isabella Lövins dyra och lyxiga flygresor är ännu ett exempel på att politiker aldrig tycks lära sig att uppträda som föredömen för sina väljare. 

Bara i den här valrörelsen har två riksdagsledamöter tvingats avgå på grund av överträdelser av riksdagens regler för bland annat resor.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den ene var en för allmänhet okänd moderat riksdagsledamot. Den andra var en KD-veteran med högre intern status, men ändå okänd för den breda allmänheten. Det gör inte deras övertramp mindre, men möjligen den politiska skadan.

Isabella Lövin är den hittills i valrörelsen med högst rang som avslöjats med diskutabel hantering av skattebetalarnas pengar. Hon är inte bara språkrör för sitt parti. Hon är dessutom näst högst i rang i hela regeringen. Lövin är vice statsminister.

Visserligen lär inte direktörer i näringslivet uppröras av resor i business class, kanske inte andra höjdare heller. Men dessa åker inte på skattebetalarnas bekostnad. 

Politiker bör vara restriktivare, även om det inte vore rimligt med något totalförbud. Men nu tycks ändå grundregeln vara att också statsråd ska åka ekonomiklass. Eftersom den regeln finns, borde förstås också den gröna vice statsministern följa den. Åtminstone i huvudsak. 

Det är svårt att förstå varför Lövin ska behöva åka dyrare både än sin språkrörskollega Gustav Fridolin och statsministern.

En ytterligare pikant och möjligen besvärande omständighet är att det är just Isabella Lövin som blivit frontfigur i sitt partis kamp för flygskatt. En kamp som blev så framgångsrik att också S ställde sig bakom kravet. Miljöpartiets kongress har dessutom beslutat att dagens skatt ska höjas. Dock inte gett något besked om med hur mycket och när.

Även om en turistresa till Thailand inte är samma sak som tjänsteresor, så lär det nog ändå sticka i ögonen på en och annan väljare att vice statsministern höjer priser för vanliga väljares resor men samtidigt glassar i business class om hon själv i jobbet skulle åka till Thailand. 

Ibland hånas och föraktas så kallad kvittojournalistik. Före årets valrörelse är det ett bra tag sen den firade triumfer. Men att det nu sker, kan tyda på att politiker trott att faran är över för avslöjanden. Det är nyttigt att de inser att så inte är fallet. 

Det finns inte heller några skäl att spotta på den här formen av journalistik. Det borde sitta i ryggmärgen på alla förtroendevalda att vara försiktiga med det som ytterst är deras väljares pengar. Eftersom det är uppenbart att den till synes självklara instinkten inte alltid finns där, är det nyttigt och berömvärt att den tredje statsmakten påminner om det som borde vara självklart.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!