Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

K-G Bergström

Har M råd att vänta med partiledarbyte?

Moderaterna borde befinna sig i chock efter dagens mätning, skriver K-G Bergström.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Dagens Demoskop är en av de mest dramatiska opinionsmätningar som jag sett. Att Moderaterna backar med hela 5,8 procentenheter borde få konsekvenser om tendensen bekräftas av andra opinionsinstitut.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är självklart en följd av Anna Kinberg Batras kursändring . Det var ett desperat drag. M hade backat i opinionen till framför allt Centern. Annie Lööf var den partiledare som flest väljare hade förtroende för. M-ledningen trodde uppenbart att siffrorna skulle vända om man tillgodosåg den kritik som funnits på högerkanten mot att oppositionen inte utnyttjade den makt den har på papperet.

Därför kom besked om att alliansen nu borde lägga fram gemensam budget och därmed vara beredd att fälla regeringen. Men M förklarade sig också berett att samtala med SD i riksdagsutskotten.


Problemet för Anna Kinberg Batra var att det inte var förankrat hos övriga allianspartier. De tog samtliga i olika avseenden avstånd från utspelet. Det sköts därmed i sank. Inte ens KD:s ledare som i och för sig vill att alliansen lägger fram gemensam budget ställde sig bakom avsikten att diskutera med SD.

Inte oväntat är det Centern som tjänat mest på att väljarna gör tummen ner för M-ledarens desperata vändning. Men bara med 1,7 procentenheter av de 5,8 Moderaterna tappat. Övriga tycks ha gått till soffan, andra borgerliga partier eller SD.


Men i Demoskop är nu de rödgröna något starkare än alliansen, dock inget statistiskt säkert överläge. De ledde dessutom också i den förra undersökningen.

Att inte Annie Lööf vunnit mer kan nog tolkas som att det bland moderater finns en motvilja mot hennes migrationspolitik. Ändå är hennes popularitet och positiva publicitet så stark att man kan  fråga sig när hon börjar bli ett hot också mot S. Av allt att döma har C redan profiterat på Miljöpartiets fiasko som regeringsparti.

Men Socialdemokraternas opinionspotential försämras också av Vänsterpartiets framgång. Jonas Sjöstedt har all anledning att vara nöjd med 9 procent.


Moderaterna borde befinna sig i chock efter dagens mätning. Partiet är inte känt för att vara särskilt tålmodigt med misslyckade partiledare. Jag har utgått från att partiledarbytet skulle komma först efter valet 2018. Nu kan man fråga sig om partiet har råd att vänta så länge, om raset bekräftas i andra undersökningar. Det finns en ytterst kompetent efterträdarkandidat i AKB:s absoluta närhet – Ulf Kristersson. Han har hållit en låg profil under lång tid. Förmodligen bränd av nederlaget mot Fredrik Reinfeldt som MUF-ordförande.

Men han har överlägsna partiledaregenskaper jämfört med Kinberg Batra.