Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
K-G Bergström

Här är frågorna som kommer avgöra valet

Riksdagshuset.Foto: MARTINA HUBER

Med ett år kvar till nästa riksdagsval kan fyra av riksdagspartierna glädja sig åt att de ligger över 2014 års valresultat, men lika många bekymra sig över en tillbakagång. 

Jag utgår då från de opinionsresultat som Svensk Väljaropinion redovisar för augusti 2017.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Centerpartiets partisymbol.

Centerpartiet

C är kometen bland riksdagspartierna. Annie Lööf har lyckats med bedriften att fördubbla partisympatierna jämfört med valet 2014. Från 6,1 till 12,2 procent. Enligt SCB som i maj redovisade rörelser mellan partierna , så har Centern vunnit sympatisörer framför allt från M, men också från MP,L,KD och S.

Partiet borde därmed ha ett drömläge inför nästa års val. Journalisten Niklas Ekdal har till och med spekulerat i att Annie Lööf klan bli en svensk Macron i nästa val. Ändå tycks det finnas ett opinionstak för partiet runt 12- 13 procent. Om näste M-ledare lyckas bättre än sin företrädare finns risken för C att de M-väljare man erövrat under våren 2017 återvänder. Och några potentiella vinster är svåra att se. Med skärpt miljöprofil lär MP klara sig. Frågan är om Lööf kan sno nya S-väljare. Jag tvivlar.

Sverigedemokraternas partisymbol.

Sverigedemokraterna

SD har ökat nästan lika mycket som C sen valet + 5,4. Också här har de flesta nya kommit från Moderaterna. Utgångsläget för Jimmie Åkesson får betraktas som utomordentligt gott. Det finns inga tendenser till att tidigare M-väljare återvänder. Möjligen finns det vissa tecken på att gamla S-väljare söker sig tillbaka. Men partiet ligger stabilt på drygt 18 procent. Däremot är det förstås ett fortsatt problem att de flesta andra partier har sina dörrar stängda för SD. Frågan är ens om den nye M-ledaren håller den på glänt i längden.

Vänsterpartiets partisymbol.

Vänsterpartiet

V har i Svensk Väljaropinion för augusti 1,6 procent fler väljare än i valet. Med tanke på det optimala läge partiet har, både budgetmakt och ändå frihet att opponera, borde siffrorna ha varit bättre. Jonas Sjöstedt missade också att utnyttja sin guldsits i förhandlingarna med Stefan Löfven om vinsttak i välfärden. Sjukvården borde han ha kunnat få in i det förslag som går till riksdan nästa vår.

Liberalernas partisymbol.

Liberalerna

Liberalerna har 0,6 procent bättre siffror nu. Men det är en försumbar ökning. Partiet befinner sig dessutom i en ledarstrid. Den ser dock Jan Björklund ut att vinna, så det lär inte skada partiet i nästa val. Men Björklund har trycket på att sig att inte förlora ett val till.

 

Moderaternas partisymbol.

Moderaterna

Det överlägset största förlorarpartiet är Moderaterna, -7,1 procent jämfört med valet. Partiet har både tappat rollen som största oppositionsparti och sin partiledare. Det kan ändå innebära att M kanske kan locka tillbaka några av de väljare som flydde till Annie Lööf. Men ännu har inte den trolige efterträdaren Ulf Kristersson signalerat någon tydlig förändring av relationen till SD . Det är ett villkor för att han ska få tillbaka de som övergivit M.

Miljöpartiets partisymbol.

Miljöpartiet

MP:s regeringstid har blivit ett fiasko opinionsmässigt – 2,6 procent i förlust sen valet och en kritisk dans strax ovanför 4 procentsgränsen . Partiet har nu bytt strategi. Återgått till den ursprungliga rollen som miljöparti. Osäkert om det räcker för att få väljarna att glömma sveken i regeringsställning. Men svag tendens till opinionsökning.

Socialdemokraternas partisymbol.

Socialdemokraterna

S ligger också under förra valresultatet (-1,7 procent). Men färskare undersökningar tyder på en uppgång med chans till ett lika bra eller bättre val än 2014.Den viktigaste framgången för S är annars att det rödgröna alternativet är klart starkare än alliansen. Väljarna tycks hittills mer ha uppskattat den starka ekonomin än debaclet kring IT-skandalen.

Kristdemokraternas partisymbol.

Kristdemokraterna

KD ligger som vanligt sämst till. Möjligen kan Ebba Busch Thor glädja sig åt att hon tycks vara den enda Alliansledare som kan ha fått ökat stöd efter misstroendeförklaringarna. 3,7 procent i augusti är faktiskt ovanligt bra för KD så här års. Men det kan ha varit en tillfällig uppgång. Hos Demoskop var partiet i september tillbaka under tre procent.